“Η προστασία των δημοσιογράφων από πολιτικές σκοπιμότητες σήμερα έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Χρειαζόμαστε κριτική σκέψη σε κρίσιμους καιρούς ώστε να σεβαστούμε τον ρόλο των ΜΜΕ στην προαγωγή δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών.”

Αυτά υπογράμμισε  ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης  σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα τα 70 χρόνια από τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζόρτζ Πολκ στη Θεσσαλονίκη.

H εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Commission. Χαρακτηριστική στιγμή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν όταν το χειρόγραφο του αξιωματούχου της ΕΛΑΣ, εκείνη την περίοδο, Χρήστου Καραβίτη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον δημοσιογράφο Πάνο Σόμπολο, «φωτίζοντας» μερικές από τις πτυχές της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα το χειρόγραφο, που φέρει τον τίτλο «υπόθεση Πολκ», επικεντρώνεται στον Τζορτζ Πολκ, στον Νικόλα Μουσχουντή, γενικό διευθυντή Ασφαλείας της Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Γρηγόρη Στακτόπουλο, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Χρήστου Καραβίτη «Ο Μουσχουντής δεχόταν πιέσεις πανταχόθεν γιατί η υπόθεση ήταν σπουδαία γιατί είχε συγκινήσει την ελληνική και τη διεθνή κοινότητα». Αναφορικά με τον Γρηγόρη Στακτόπουλο και την καταδίκη του ως δολοφόνου του Τζορτζ Πολκ, ο Χρ. Καραβίτης τονίζει μεταξύ άλλων: «Ένας από τους περισσότερο ενδιαφερόμενους για την δολοφονία του Πολκ εφέρετο ο Στακτόπουλος ο οποίος έντονα ενοχλούσε τον Μουσχουντή και θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ιδιαίτερα δεικτικός και σκωπτικός».

Στην έναρξη της ημερίδας, ο διευθυντής του γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος επισήμανε ότι «ο Τζορτζ Πόλκ ήταν σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Ήρθε να καλύψει τον εμφύλιο και βρέθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι να επιπλέει στα νερά του Θερμαϊκού.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και πολλά χρόνια και με το βραβείο Ζαχάρωφ βραβεύει ανθρώπους που αγωνίζονται για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και βεβαίως και για την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου. Το ΕΚ επιλέγει αρκετές φορές να βραβεύσει δημοσιογράφους να τιμήσει και να αναγνωρίσει τον μόχθο και τον κίνδυνο της λειτουργίας του Τύπου στην προσπάθειά τους να αναδειχθεί η αλήθεια».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης τόνισε: «Η ελευθεροτυπία δεν περιορίζει, δεν απειλείται δεν πωλείται. Η δολοφονία του Τζορτζ Πολκ οφείλει να μην ξεχαστεί. Τέτοιου είδους πράξεις αποδυναμώνουν τα θεμέλια μίας δίκαιης κοινωνίας. Η προστασία των δημοσιογράφων από πολιτικές σκοπιμότητες σήμερα έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Χρειαζόμαστε κριτική σκέψη σε κρίσιμους καιρούς ώστε να σεβαστούμε τον ρόλο των ΜΜΕ στην προαγωγή δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών. Ο παγκόσμιος δείκτης της ελευθερίας του Τύπου το 2018 χαρακτηρίζει την αυξανόμενη εχθρότητα προς τους δημοσιογράφους, η οποία ενθαρρύνεται ανοιχτά από μερικούς πολιτικούς ηγέτες, χαρακτηριστικό παράδειγμα η δολοφονία δημοσιογράφου στη Ρωσία, και στη Μάλτα της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίσια. Η θέση των δημοσιογράφων είναι στις αίθουσες σύνταξης εκεί που κυριαρχεί η ελευθερία της έκφρασης. Ο σεβασμός της ελευθερίας της έκφρασης ενσωματώνεται σε όλες τις πολιτικές και τα αναπτυξιακά προγράμματά της. Βαδίζουμε σε έναν οδικό χάρτη για μία πιο ισχυρή πιο ενωμένη και πιο δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση. Στηρίζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Γιατί το μέλλον της Ευρώπης είναι το μέλλον της Ελλάδας και το μέλλον της Ελλάδας είναι το μέλλον της Ευρώπης».

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης αναφέρθηκε στη δίκη του Γρηγόρη Στακτόπουλου υπογραμμίζοντας «δεν έχουμε φως κι εικόνα σε όλα τα περιστατικά της εποχής. Από το 1940-1949 επικρατεί ένα θέατρο διεθνών εξελίξεων. Ο Πολκ είναι ένας άνθρωπος σε μία μεγάλη σκηνή ιστορική με αίμα πόνο και τεράστιες ανατροπές».

Εκ μέρους των διοργανωτών, ο επικεφαλής επικοινωνίας του γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κώστα Τσουτσοπλίδης σημείωσε: «Η ελευθερία του Τύπου κι η δημοκρατία συμβαδίζουν. Η Ευρώπη υποστηρίζει την εμπέδωση συγκεκριμένων μέτρων σε ένα νέο τοπίο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει συζήτηση για το πώς πρέπει να προστατευτεί η ελευθερία του Τύπου σε όλες τις χώρες-μέλη. Η ΕΕ παίρνει σοβαρές πρωτοβουλίες κι έξω από τα σύνορά της».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ