Τη δυνατότητα να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να κατακτήσουν τους αιθέρες ως πιλότοι δίνει στους νέους η AEGEAN, μέσα από το νέο Πρόγραμμα Υποτροφιών που ήδη ξεκίνησε να “τρέχει” η εταιρεία.

Πρόκειται για ένα γενναίο πρόγραμμα, προϋπολογισμού επτά εκατομμυρίων ευρώ, με την AEGEAN να καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό του -δυσβάσταχτου, υπό κανονικές συνθήκες- κόστους εκπαίδευσης των νέων πιλότων.

Το «εισιτήριο» για το Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων θα πάρουν την προσεχή τριετία 120 νέοι και νέες, που θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Η πρώτη βασική προϋπόθεση για να ασχοληθεί κανείς με αυτό είναι να το θέλει. Το κίνητρο είναι πρωταρχικό. Μεγάλωσα στις Σέρρες, δεν είχα επαφή με τον κλάδο της αεροπορίας, όμως ήξερα ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτό το μονοπάτι» λέει στο iefimerida.gr ο κ. Παναγιώτης Σίσκος, διευθυντής Εκπαίδευσης της AEGEAN, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της AEGEAN προ 20 ετών, μετά από 22 χρόνια λαμπρής καριέρας στην Πολεμική Αεροπορία.

«Το απολαμβάνω και σήμερα, όπως την πρώτη μέρα. Είναι συναρπαστικό επάγγελμα, γι’ αυτό και δεν ξέρω κανέναν που να έχει βαρεθεί. Πόσοι άραγε έχουν το “γραφείο” τους στα 25.000 με 35.000 πόδια υψόμετρο, με τόσο πανέμορφη θέα» διερωτάται, χαμογελώντας, ο κ. Σίσκος.

Πώς θα καταφέρεις να γίνεις πιλότος με την υποτροφία της AEGEAN

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων της AEGEAN απευθύνεται σε Έλληνες και Κύπριους υπηκόους και για τη φετινή χρονιά αφορά 40 υποψήφιους. Προβλέπει θεωρητική και πτητική εκπαίδευση σε αεροσκάφη και εξομοιωτές πτήσεων αποκλειστικά στις σχολές Global Aviation, με έδρα την Αθήνα, και Egnatia Aviation, με έδρα την Καβάλα.

Οι σπουδές είναι πλήρους φοίτησης με διάρκεια από 17 έως 19 μήνες, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την 1η Απριλίου 2023. Η υποβολή των αιτήσεων μαζί με την ανάρτηση του βιογραφικού σημειώματος γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της AEGEAN στην ειδική φόρμα που έχει αναρτηθεί, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τη 12η Φεβρουαρίου 2023.

Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επιλογής οι υποψήφιοι θα κληθούν σε εξέταση δεξιοτήτων («Compass» Pilot Aptitude Test), προφορική συνέντευξη και ιατρική αξιολόγηση από κέντρο αεροπορικής ιατρικής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης που πραγματοποιείται από επιτροπή η οποία συγκροτείται από την AEGEAN με τις συνεργαζόμενες Σχολές, θα προκύψει η τελική επιλογή των δικαιούχων υποτρόφων.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δουν τους αναλυτικούς όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων στην ιστοσελίδα της AEGEAN www.aegeanair.com και να επικοινωνήσουν για όποιες συμπληρωματικές διευκρινήσεις ή πληροφορίες μέσω email στο pilotscholarships@aegeanair.com.

Η 31χρονη Αλεξία σε τρειςμήνες στο πιλοτήριο

«Από μικρή ήθελα να γίνω πιλότος, όμως δεν πίστευα ποτέ ότι θα μου δινόταν η δυνατότητα να το καταφέρω»

Τα όσα περιγράφει ο διευθυντής Εκπαίδευσης της AEGEAN παρακολουθούν, με αδιάσπαστη προσοχή, από τις διπλανές θέσεις η Αλεξία Ιωάννου και ο Ιάσονας Βιτσικάνος. Πρόκειται για δύο νέους που έκαναν το βήμα και υπέβαλαν αίτηση στον προηγούμενο κύκλο του Προγράμματος Υποτροφιών Πιλότων της AEGEAN και έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Η Αλεξία, 31 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με γονείς που κατάγονται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και παππούδες από τη Λήμνο και τη Σάμο. Σπούδασε Τεχνολογία Αεροσκαφών και το 2013 ξεκίνησε πρακτική στην AEGEAN, στο κομμάτι της συντήρησης αεροσκαφών.

«Από μικρή, ήδη πριν από την εφηβεία μου, είπα ότι αυτό που θέλω να κάνω είναι να γίνω πιλότος. Ταξιδεύαμε συχνά με την οικογένειά μου και δεν είχα σκεφτεί τον εαυτό μου κάπου αλλού. Ήθελα να πετάω, να γίνω πιλότος. Γι’ αυτό και σπούδασα Τεχνολογία Αεροσκαφών, ώστε να φτάσω όσο πιο κοντά μπορούσα. Δεν πίστευα ότι θα μπορέσω τελικά να φτάσω τον στόχο μου, να πραγματοποιήσω το όνειρό μου να γίνω πιλότος», λέει.

Η Αλεξία ολοκληρώνει την εκπαίδευσή της και εκτιμάται ότι σε διάστημα τριών με τεσσάρων μηνών θα αναλάβει καθήκοντα στο πιλοτήριο.

«Το φύλο δεν παίζει ρόλο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το έχεις αποφασίσει ότι πρέπει να αφοσιωθείς σε αυτό. Χρειάζονται θυσίες, όμως στο τέλος της μέρας αυτό που παίρνεις είναι πολύ πιο σημαντικό», τονίζει η Αλεξία.

Ο Ιάσονας, ετών 23, ήδη πετάει με Airbus της AEGEAN

Ο Ιάσονας, 23 ετών σήμερα, γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στο Μαρούσι, με μπαμπά από τις Σέρρες και μαμά από τη Χαλκίδα, και είχε έναν… παραπάνω λόγο για να εμπλακεί με τους αιθέρες. «Ο μπαμπάς μου ήταν στην Πολεμική Αεροπορία χειριστής, οπότε νομίζω ότι από μικρός ήμουν σχετικά κοντά στον χώρο, κάτι που με έχει σίγουρα επηρεάσει. Ήταν κάτι που με ενθουσίαζε το αεροπλάνο, το να είμαι κοντά σε αυτόν τον χώρο, και κυρίως η ιδέα του να πιλοτάρω, να πετάω, να χειρίζομαι αυτό το μηχανολογικό επίτευγμα. Ήθελα σίγουρα να το κάνω», αναφέρει.

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών της AEGEAN τον βρήκε στο πρώτο έτος της σχολής Μηχανολόγων-Μηχανικών στην οποία είχε περάσει. Όταν εμφανίστηκε η ευκαιρία να γίνει πιλότος, όλα τα άλλα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

«Ολοκλήρωσα το στρατιωτικό μου τότε, για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στην AEGEAN, και έκανα την αίτηση για την υποτροφία και τελικά το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Τη διαδικασία αξιολόγησης ξεκινήσαμε με γραπτές εξετάσεις και προφορική συνέντευξη. Από κει και πέρα, υπήρχε καθημερινή αξιολόγηση στο κομμάτι της θεωρίας. Μία με δύο φορές την εβδομάδα είχαμε τεστ. Έτσι μας κρατούσε σε μια προσήλωση, να διαβάζουμε.

Εν τέλει, αυτή η πειθαρχία, η δέσμευση, βοηθάει. Και στο πτητικό κομμάτι υπάρχουν σε διάφορα στάδια αξιολογήσεις. Και αφού τελειώσαμε με το πτυχίο, τη σχολή, αντίστοιχα περάσαμε κάποια αξιολόγηση από την εταιρεία για το αν πληρούμε τις προϋποθέσεις και αν είμαστε στο επίπεδο που πρέπει. Αν ναι, τότε θα παίρναμε το εισιτήριο για το type rating», σημειώνει ο Ιάσονας.

Και σήμερα; «Από τον Ιούλιο ξεκίνησα τις πτήσεις, και από τον Αύγουστο πετάω με καθήκοντα κανονικά στην εταιρεία», απαντά ο ίδιος.

«Έχει τελειώσει την εκπαίδευση και στο αεροπλάνο και τώρα είναι ένας κανονικός συγκυβερνήτης. Είναι περίπου τέσσερις μήνες που είναι κανονικός συγκυβερνήτης» λέει, με περηφάνια, από τη διπλανή καρέκλα ο διευθυντής Εκπαίδευσης της AEGEAN, Παναγιώτης Σίσκος.

«Εγώ πετάω με Airbus 320. Όταν ξεκίνησα, διαπίστωσα ότι η όλη εμπειρία ξεπερνά τις προσδοκίες μου. Δουλεύω σε ένα όμορφο περιβάλλον, βλέπω κάθε μέρα ένα νέο προορισμό, κάτι καινούριο» συμπληρώνει, από την πλευρά του, ο Ιάσονας Βιτσικάνος.