Σειρά επισκέψεων στα υπουργεία με πρώτο το Ανάπτυξης αρχίζει σήμερα στις 10.00 ο πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι  είναι η αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της ακρίβειας.

Ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει να υλοποιεί αυτό που προανήγγειλε στους υπουργούς του μετά τον ανασχηματισμό επιδιώκοντας μια δυναμική επανεκκίνηση.

Ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος αναζητεί ήδη νέα μέτρα για την αναχαίτιση του φαινομένου της ακρίβειας. Με το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα να παραμένει εκτός συζήτησης λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους, αναζητά τρόπους για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την πάταξη της αισχροκέρδειας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πολιτικών.

Τα μέτρα της κυβέρνησης βοήθησαν να μετριαστούν οι συνέπειες για τα νοικοκυριά

«Δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε τον αγώνα καθημερινά με όλα τα πρόσφορα μέσα εντός αλλά και εκτός συνόρων», επιμένει ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι μετά την συγκράτηση των τιμών σε αρκετά βασικά προϊόντα το τελευταίο διάστημα μπορεί σταδιακά να αρχίσει και η αποκλιμάκωση των τιμών.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες δεν εξάλειψαν την ακρίβεια αλλά βοήθησαν στο να μετριαστούν οι συνέπειες για τα νοικοκυριά, όπως εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο, τονίζοντας πως στόχος είναι να προχωρήσουν πλέον σε πιο δομικές παρεμβάσεις στην αγορά.

Η διαχείριση της καθημερινότητας και η παραγωγή ορατού έργου και αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση και ο βασικός στόχος που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης για το νέο υπουργικό σχήμα. Εκτός από τις τιμές στο ράφι στις προτεραιότητες εντάσσονται το πιο αποτελεσματικό κράτος, η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, η καλύτερη υγεία και παιδεία.

Οι αλλαγές στη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ

Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος επισπεύδοντας την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τα θέματα της αρμοδιότητας του. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αλλαγές στη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι χαμηλές ταχύτητες με τις οποίες προχωρούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των 14.837 επιτυχόντων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού, καθώς έναν χρόνο μετά ουδείς έχει αναλάβει καθήκοντα.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου καλείται να βρει τη χρυσή τομή που θα διαφυλάττει την αξιοκρατία και την διαφάνεια, αλλά ταυτόχρονα θα επιταχύνει τις διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων, περιορίζοντας τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων. Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων.

Εξάλλου, την επόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ