Νέα τραγωδία, η τρίτη μέσα σε λίγες σημειώνεται στο Αιγαίο με θύματα μετανάστες που “φορτώνονται” σε σκάφη αμφιβόλων δυνατοτήτων με προορισμό την Ιταλία ή και κάποια ελληνική ακτή.

Μετά τα ναυάγια ανοιχτά της Φολεγάνδρου και των Αντικυθήρων ένα νέο σημειώθηκε χθες ανοιχτά της Πάρου.

Ιστιοφόρο που μετέφερε τουλάχιστον 80 ανθρώπους αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα τουλάχιστον 16 εξ αυτών (12 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος). Σύμφωνα με το parianostypos.gr, ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας πατέρας και η κόρη του.

Το Λιμενικό Σώμα διέσωσε από το ναυάγιο του σκάφους 63 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο (61 άνδρες, 2 γυναίκες). Μεταφέρθηκαν όλοι με ασφάλεια στην Πάρο όπου η κινητοποίηση για την παροχή των πρώτων βοηθειών στους ναυαγούς οι οποίοι παγωμένοι, ταλαιπωρημένοι, βρεγμένοι και εξουθενωμένοι από τη μάχη με τα κύματα, δέχτηκαν αμέσως κουβέρτες και ζεστά ροφήματα.

Σύμφωνα με το parianostypos.gr, στην πλειονότητά τους οι ναυαγοί είναι Σύροι, Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους υπάρχουν 15 περίπου Αφγανοί. Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονταν μέχρι τα ξημερώματα.

Γιάννης Πλακιωτάκης: Αδίστακτοι δολοφόνοι

Για αδίστακτους δολοφόνους που δρουν ανεξέλεγκτοι στην Τουρκία μίλησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στο νέο τραγικό ναυάγιο που έγινε ανοιχτά της Πάρου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας για το τραγικό περιστατικό που συνέβη την παραμονή των Χριστουγέννων, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα μίλησε για αδίστακτους δολοφόνους που δρουν ανεξέλεγκτοι στην Τουρκία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, και υπογράμμισε ότι η καταδίκη των διακινητών και όσων τους διευκολύνουν είναι επιβεβλημένη.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Πλακιωτάκη

Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.

Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας.

Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.

Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας.

«Κυκλώματα στοιβάζουν ταλαιπωρημένους ανθρώπους»

Ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε για το ναυάγιο το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Δήλωσε ότι «πρόκειται για κυκλώματα τα οποία στοιβάζουν δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς σωσίβια σε σκάφη, ουσιαστικά μιας χρήσεως που δεν πληρούν καμία προδιαγραφή ασφαλείας».

Ο υπουργός ανέφερε ότι το Λιμενικό σώμα με τη συνδρομή της πολεμικής αεροπορίας, του πολεμικού ναυτικού, αλλά και ιδιωτών έχουν καταφέρει να σώσουν περισσότερους από 160 ανθρώπους μέσα σε λίγες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν σωθεί περισσότεροι από 29000 άνθρωποι.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές την ίδια ώρα που κάποιοι θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη ο καιρός χθες ήταν καλός και βοήθησε να στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση με τη συνδρομή και ιδιωτών που έσπευσαν να βοηθήσουν. «Η συνήθης διαδρομή αυτού του νέου τύπου διαχείρισης του μεταναστευτικού μέσω ιστιοφόρων, έχει τελικό προορισμό την Ιταλία και τα φαινόμενα είναι πλέον καθημερινά», πρόσθεσε.