Σε νέα φάση υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή με κύριο χαρακτηριστικό την ηλιοφάνεια εισέρχεται ο καιρός από τις 18 Ιανουαρίου, καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και 18 βαθμούς.

Προς το παρόν και μέσα στο Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι άστατος με τις βροχές να εστιάζονται στο Αιγαίο όπου θέλει προσοχή, ιδιαίτερα προς τα Δωδεκάνησα όπου ίσως την Κυριακή τα φαινόμενα να είναι έντονα. Κατά τα λοιπά ο βοριάς θα κυριαρχήσει μέσα στο Αιγαίο με εντάσεις το Σαββατοκύριακο στα 6 με 7 μποφόρ.

Yπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σήμερα η χώρα, με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο).

Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στην ανατολική και τη νότα νησιωτική χώρα και θα είναι και πάλι χαμηλές οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας (παγετός νωρίς το πρωί στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας).

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές σήμερα κυμαίνονται από 13 ως 15 βαθμούς, τιμές που είναι λίγο υψηλότερες από τις μέσες αυτής της εποχής.

Το Σάββατο (14/1), τοπικές και σύντομες βροχές αναμένονται στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα και ίσως τις απογευματινές – βραδινές ώρες στο νότιο Ιόνιο και τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Οι βόρειοι άνεμοι δε θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Την Κυριακή (15/1), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στο Αιγαίο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια και τη Ν-ΝΑ Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Τη Δευτέρα (16/1), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η βαθμιαία στροφή των ανέμων σε νοτιοδυτικούς, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της πρωινής παγωνιάς και την εκδήλωση ορογραφικών βροχών στη δυτική βορειοδυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας εβδομάδας τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι, οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι βροχές βασικά στις προσήνεμες στο νοτιοδυτικό ρεύμα περιοχές και κυρίως στη δυτική βορειοδυτική Ελλάδα, σύμφωνα με την αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ.