Τουλάχιστον πέντε μπλόκα με απειλή για κλείσιμο εθνικών οδών στην Κεντρική Μακεδονία και πολλά άλλα στη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας έχουν στήσει οι αγρότες, οι οποίοι στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς, στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας αποφάσισαν μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, τελωνεία αλλά και “απόβαση” στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι αγρότες, ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ οι αγρότες των μπλόκων θα αποφασίζουν για την ώρα που θα κλείνουν τις εθνικές οδούς, τις επαρχιακές οδούς, αλλά και τα τελωνεία όχι όμως για τους οδηγούς, αλλά για τα εμπορεύματα.

Σήμερα αναμένεται περίπου στη 1 το μεσημέρι να κάνουν συμβολικό αποκλεισμό στα Κουφάλια και στα Μάλγαρα, ενώ υπάρχουν μπλόκα στα Μάλγαρα, στην Επανομή, στα Μουδανιά, στο Δερβένι και στα Κουφάλια.

Τρακτερ παραμένουν στα μπλόκα και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, όπως στα Γιαννιτσά, τις Σέρρες κ.ά. Ακόμη στο Στεφανοβίκειο  Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 συμβολικός αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας.

Στον Πλατύκαμπο, οι αγρότες κατέληξαν την Τρίτη σε έξι σημεία, όπως είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο, να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% και να υπάρξει ενίσχυση του εισοδήματος, γιατί είναι βιοποριστικό το πρόβλημα. Όπως αναφέρουν οι αγρότες, έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες και δεν έχουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στον κόμβο Δαφνίου Κροκεών οι αγροτικοί και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Λακωνίας, οργανώνουν σήμερα Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση για τη συζήτηση και τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης της Νίκαιας (Λάρισα), ενώ θα συζητηθούν οι νέες κινητοποιήσεις και οι μορφές αυτών.

Κινητοποίηση έχουν προγραμματίσει για σήμερα το μεσημέρι και οι αγρότες της Θεσπρωτίας πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας, όπου στις 11:00 το πρωί θα γίνει η προσυγκέντρωση των αγροτών και θα ακολουθήσει πορεία εντός της πόλης με κατάληξη στο λιμάνι

Θα ακολουθήσει συζήτηση συντονισμός και ενημέρωση, σύμφωνα με το σχετικό κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής αγώνα.

Αυτά είναι τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες ζητούν:

-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
-7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
-Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ. 
-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Κ. Μητσοτάκης: Έχει δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω ΕΛΓΑ

«Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ την προηγούμενη τετραετία εκταμίευσε παραπάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ-πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ.

Η διαφορά ήρθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα, δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, χθες.

«Η δημοσιονομική συνέπεια είναι αυτή που μας επιτρέπει να μειώνουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και τελικά, βέβαια, από την υπέρβαση των στόχων να μπορούμε να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία, πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αύξηση του επιδόματος γέννησης που ισχύει και αναδρομικά από 1/1/23, είτε μιλάμε για τη στήριξη των αγροτών» ανέφερε.

Π. Μαρινάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους αγρότες

Σφοδρή είναι η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες, ενώ από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών.

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες και ερωτηθείς για το τι στόχο έχει ο εν λόγω διάλογος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση περιμένει να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα για θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, μια συγκεκριμένη συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως τόνισε.

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους. “Αυτή τη στιγμή προφανώς περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία θα το συνοδεύουν και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι αυτά τα οποία είναι και τα οποία δεν αλλάζουν, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα φυτρώνουν, δεν φυτρώνουν. Και το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό τα τελευταία χρόνια”τόνισε ο εκπρόσωπος.