«Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι», τόνισε ο πρωθυπουργόςσε συνέντευξή του στο OPEN και πρόσθεσε ότι “δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία».

«Με ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και σε αυτούς που κοιτούν κόμματα στα δεξιά μας να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπευθύνου πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλείας. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με την Ελλάδα του 2019. Τα ζητήματα όπως πχ με βόρειους γείτονες μας τα λύνουμε με σοβαρότητα. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία», συνέχισε.

Σχολιάζοντας την Πρόεδρο της γειτονικής χώρας ανέφερε ότι πρέπει να καταλάβουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε.

«Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Τα Σκόπια είναι. Πιστεύω θα προσαρμοστούν», ενώ σε ερώτηση τι θα γίνει αν επιμείνουν ανέφερε πως «τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία δεν αλλάζουν».

Και πρόσθεσε: «Να αντιληφθούν ότι αυτή η πολιτική θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση. Αφελείς δεν είμαστε. Ξέρουμε πως να διαχειριζόμαστε τέτοια μικροκομματικά παιχνιδάκια. Για αυτό δεν κυρώσαμε τα μνημόνια που ζητάνε κάποιοι. Βλέπαμε ότι το VMRO ερχόταν στην εξουσία με ακροδεξιό λόγο. Τα μνημόνια είναι ένα ακόμα όπλο. Σε αυτή τη συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια».

Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης κομμάτων όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη υπενθύμισε ότι προεκλογικά το 2019 είχε προειδοποιήσει ότι αν η συμφωνία κυρωθεί δεν θα μπορεί να αλλάξει. «Οι εθνικισμοί σήμερα ξυπνάνε στα Βαλκάνια και η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει από θέση ισχύος έχοντας μαζί της την Ευρώπη και το διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.

«Ασυνάρτητος ο λόγος του Κασσελάκη – Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό»

Απαντώντας στην κριτική του Στέφανου Κασσελάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Να ζητήσουμε από ποιους και για ποιο λόγο; Ο κ. Κασσελάκης εκφράζεται μερικές φορές με λόγο ο οποίος είναι ασυνάρτητος. Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Δεν θα πω τίποτα για τον τρόπο που πολιτεύεται, για το στιλ του. Επιμένω στην κοστολόγηση του προγράμματος του. Βλέπουμε απολιτίκ λαϊκισμό. Επιμένω στην πολιτική κριτική η οποία έχει το μέτρο της».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν την Ευρώπη επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την πρόταση του για ενιαίο αμυντικό ταμείο και σημείωσε ότι οι κ.κ Κασσελάκης και Ανδρουλάκης δεν μιλάνε για αυτά.ροφίμων με ειδική αναφορά στο ελαιόλαδο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από μέτρα αρκετά παρεμβατικά στην αγορά τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Για τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές τιμές ανά χώρα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αίτημα του προς την Κομισιόν να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση.

«Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είναι ρεαλιστικό βεβαίως να περιμένουμε από εκεί κάτι. Η πιο δομική παρέμβαση όμως αφορά στην αύξηση των μισθών», τόνισε.

Για μισθούς και οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι μισθοί στη χώρα μας έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι πια στον κατώτατο μισθό.

Είπε επίσης ότι υπάρχει φοιτητικό επίδομα ενοικίου το οποίο η κυβέρνηση το αύξησε ενώ για τα φοιτητικά ναύλα, ανέφερε, υπάρχει 50% έκπτωση.

Για τη μείωση του ΦΠΑ ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν θα έφτανε στον καταναλωτή και πως δεν το αντέχουν τα δημόσια οικονομικά.«Να μας πουν ποια επιδόματα θα κόψουν. Τα επιδόματα τα οποία δίνουμε είναι στοχευμένα με κοινωνικό πρόσημο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.«Η μείωση του πληθωρισμού είναι πραγματικότητα. Τα χειρότερα του πληθωρισμού πιστεύω τα έχουμε περάσει», συμπλήρωσε.

«Πως είναι δυνατόν να είναι πολιτική επιλογή η ακρίβεια; Είναι τόσο ανυπόστατο αυτό που λέει η αντιπολίτευση;», συνέχισε.