Σκληρή ήταν στη Βουλή η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση για την ακρίβεια που είναι και η τελευταία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για “πληθωρισμό της απληστίας και για κερδοσκοπική τακτική των πολυεθνικών” και αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων. Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ  είπε ότι οι προτάσεις του είναι ανεδαφικές και οδηγούν στη χρεοκοπία.

Ομαδικά ήταν τα πυρά των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι είναι έρμαιο συμφερόντων.

«Απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, που επιχείρησε να απαντήσει τεκμηριωμένα στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, παρουσιάζοντας «τα αναχώματα στην ακρίβεια«, δηλαδή την αύξηση μισθών και συντάξεων, και την ανάπτυξη με τις επενδύσεις που φέρνουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη σημειώνοντας ότι “αυτά που εισηγείται συνεπάγονται χρεοκοπία και αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή και ότι δε φέρνει φρέσκο αέρα, αλλά αέρα κοπανιστό”.

Στιγμάτισε τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών, ενώ για το διακύβευμα των ευρωεκλογών προέταξε τη σταθερότητα απέναντι σε μηνύματα διαμαρτυρίας που μπορούν να ανοίξουν κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες.

Σ. Φάμελλος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του»

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια λέγοντας ότι η επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρώπαϊκής Επιτροπής ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του είπε ο κ. Φάμελλος και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

“Καλωσορίζουμε την έκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους για την κοστολόγηση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, εiναι μια καλή βάση συζήτησης απάντησε στον Πρωθυπουργό ο Σωκράτης Φάμελλος που υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση φορολογικών συντελεστών έως μηδενισμό του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά.

Ο κ. Φάμελλος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «κρύβεται από την Βουλή και την κοινωνία», καθώς, όπως επισήμανε, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει την πρώτη επίκαιρη ερώτηση από τον Μάρτιο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού περί ανάγκης «ρεαλισμού», ο κ. Φάμελλος είπε, σε σχέση και με το θέμα της συζήτησης, ότι «ρεαλισμός» είναι ότι «κάποιοι συσσωρεύουν κέρδη δισεκατομμυρίων» από τα «νοικοκυριά».

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα πως έχουν παραδεχτεί το πρόβλημα «εδώ και 3 χρόνια», καθώς, όπως τόνισε, υποστήριζαν ότι «είναι εξωγενές και θα περάσει», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια σειρά «επικοινωνιακών  τρικ», όπως το καλάθι του νοικοκυριού ή τις πινακίδες των σούπερ, μάρκετ που δεν είχαν αποτέλεσμα, με τελευταίο «πυροτέχνημα» την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο Κασσελάκης από το γραφείο του

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στη Βουλή και παρακολούθησε ομιλίες του πρωθυπουργού και του Σωκράτη Φάμελλου από το γραφείο του στη Βουλή.

Σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είχε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ρωτήθηκε για την αποστολή στην Παλαιστίνη και ανέφερε ότι “θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή” για να συμπληρώσει «αν με αφήσει το Ισραήλ» εκτιμώντας ότι η θέση του για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους έχει ενοχλήσει.

«Εξάλλου είμαι ο μόνος “αμερικανόφερτος”, όπως λένε, που είπε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ν. Ανδρουλάκης: Ομολογία αποτυχίας για τη μείωση της ακρίβειας

Σφοδρή κριτική με πυκνά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού με αιχμή την ακρίβεια αλλά κι ευρύτερα την πολιτική ατζέντα εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με την άνοδό του στο βήμα της Βουλής κατά τη πρό ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ «όχι μόνο δεν συγκλίνουμε με τους δείκτες που περιγράφουν την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών αλλά συνεχώς αποκλίνουμε με αποτέλεσμα να συναγωνιζόμαστε για τις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα».