Στις 27 Απριλίου ανοίγουν Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικέια και Υποθηκοφυλακεία, ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας. Θα ακολουθήσουν μικρά μαγαζιά και ίσως τα σχολεία. Τι είπε ο Σ. Τσιόρδας για τον 25χρονο, που υπέκυψε στη Θεσσαλονίκη .-

 

«Ο πρωθυπουργός στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενημερώσει τους Έλληνες για τα επόμενα βήματα, καθώς το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Θα είναι μια διαδικασία σταδιακή ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα, που θα μπορούσε να διακινδυνεύσει όσα πετύχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χάρη στις πολύ σοβαρές θυσίες και τη συμμόρφωση των Ελλήνων στα περιοριστικά, πρωτοφανή μέτρα» είπε ο κ. Πέτσας.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόρδας, λέγοντας ότι αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή επιστημόνων και θα κάνει σχετική εισήγηση προς την κυβέρνηση ως προς τον τρόπο και τα μέτρα, που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τις 27 Απριλίου.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε ότι «στόχος είναι το σχέδιο να ανακοινωθεί στο σύνολό του ώστε όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει, να σχεδιάσουν την επιστροφή, τη δική τους και των οικογενειών τους και των επιχειρήσεών τους, στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που είχαν πριν τα περιοριστικά μέτρα».

Επίσης επισήμανε ότι ένα μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης, «ένα μέρος του σχεδίου σταδιακής μετάβασης περιλαμβάνει και την χρήση των tests και για την ταχεία διάγνωση του κορονοϊού και των tests αντισωμάτων».

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας ανέφερε πως όπως γνωρίζουμε ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα. «Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί».

Μικρά μαγαζιά, δικαστήρια και ίσως σχολεία

Αναλυτικότερα επεσήμανε πως η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία. Υπογράμμισε ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα»

Έκανε σαφές ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Μέτρα και για την Πρωτομαγιά

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν την Πρωτομαγιά επανέλαβε ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων υπήρξε υποδειγματική τις ημέρες του Πάσχα και έτσι αποφύγαμε το να υπάρξει πισωγύρισμα. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και για το τριήμερο της πρωτομαγιάς.

Κερδίσαμε πολλά και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τώρα. Επομένως θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών όπως θα αποτυπωθούν στο σταδιακό σχέδιο μετάβασης που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς το επόμενο χρονικό διάστημα. Όλοι θα κινηθούμε με σχέδιο, συγκροτημένα, για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα» είπε.

Τα νέα κρούσματα και ο θάνατος του 35χρονου

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 156 (τα 150 σε δομή στο Κρανίδι) και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.401, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

59 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 121 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.

Ο θάνατος του 35χρονου από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, οδήγησε τον Σωτήρη Τσιόδρα σε μια εκτενή αναφορά στον τρόπο που ο ιός επηρεάζει παιδιά και νέους. «Τα παιδιά έχουν πολύ πιο ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με τους ενήλικες. Δυστυχώς όμως καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας» είπε και σημείωσε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλες αναπνευστικές νόσους, όπως όπως πνευμονιόκοκκος και γρίπη. Ο λοιμωξιολόγος παρέθεσε τα στοιχεία ευρείας μελέτης στην Κίνα σε 2000 νέους, στην οποία και καταγράφτηκε μόλις ένας θάνατος από τον κορωνοϊό.

Οι λόγοι που οδηγείται ένας νέος άνθρωπος στο θάνατο μπορεί να ποικίλουν. Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας «αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν εντοπιστεί». «Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό» εξήγησε ο λοιμωξιολόγος.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως επιστήμονες υποθέτουν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη, αν εκτεθεί κανείς περισσότερο στον κορωνοϊό. Φαίνεται πως σε βαριά ασθενείς το ιικό φορτίο είναι υψηλότερο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ iefimerida.gr