Άνοιξαν με αυστηρούς όρους από το πρωϊ τα 110 εποχικά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη σε όλη την χώρα, που θεωρείται ουσιαστικά το πρώτο στοίχημα για τη σταδιακή άρση του lockdown.

Τα εν λόγω καταστήματα θα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8 Ιανουαρίου, ενώ το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 07:00 έως τις 20:30, καθημερινά.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι θα λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες και μέτρα που ορίζονται από τα πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία

Αναμένονται ανακοινώσεις για τις επιχειρήσεις που θα πάρουν τη σκυτάλη από τα εποχικά καταστήματα και θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις για ημερομηνίες ανοίγματος άλλων κλάδων, ωστόσο αυτά που αναμένεται να ακολουθήσουν είναι τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ενόψει των γιορτών, στη λίστα για να ανοίξουν είναι και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία μαζί με τα κομμωτήρια και τα ανθοπωλεία αποτελούν τη «δεύτερη γραμμή» για το άνοιγμα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεν έδωσε ωστόσο συγκεκριμένες ημερομηνίες, ενώ σημείωσε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού από τους καταστηματάρχες, τότε θα χρειαστεί να ξανακλείσουν.