Οι συνωστισμοί για τα ρεβεγιόν και οι συναθροίσεις χιλιάδων ατόμων τις γιορτές σε δρόμους και πλατείες είχαν ως αποτέλεσμα να “σαρώνουν” οι αναπνευστικές λοιμώξεις από γρίπη και κορωνοϊό το τελευταίο διάστημα, αυξάνοντας την πίεση στο σύστημα Υγείας, με την αναμονή στα επείγοντα να ξεπερνά ακόμα και τις οκτώ ώρες.

Με τον κορωνοϊό και την γρίπη να καλπάζουν αυτή τη περίοδο, πολλοί άνθρωποι καταφτάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι πολύωρη και η ταλαιπωρία πολύ μεγάλη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο υπουργείο Υγείας υπάρχει ένα σχέδιο υπό κατάρτιση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα καθώς η πίεση στα νοσοκομεία αναμένεται να αυξηθεί.

Στις μονάδες και απλές κλίνες η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη. Αντίστοιχη εισροή ασθενών συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία.

Οι επιστημονικές εταιρείες από την πλευρά τους τονίζουν ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες να κάνουν άμεσα τα απαραίτητα εμβόλια.

Οδηγίες ΕΟΔΥ για τα σχολεία -Τι πρέπει να προσέχουν μαθητές και γονείς

Την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής αλλά και αυτοπροστασίας συστήνει ο ΕΟΔΥ ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα θρανία όλων των βαθμίδων.

Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.

Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.

Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.

Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συνιστάται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Μέχρι 5 ημέρες δικαιολογημένες οι απουσίες λόγω κορονοϊού

Λίγες ημέρες πριν δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόησης από τον COVID-19.

Όπως είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.