Χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες ήταν σήμερα η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca μετά τις αναφορές για διακοπή της χρήσης του εν λόγω εμβολίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτιμάται ότι η προσέλευση έως περίπου τις 3 το μεσημέρι βρισκόταν περίπου στο 70 με 75% των προγραμματισμένων ραντεβού, ενώ τις προηγούμενες μέρες έφτανε και ξεπερνούσε το 85%.

Η μείωση αποδίδεται στις αποφάσεις που έλαβαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, να αναστείλουν τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της συγκεκριμένης εταιρείας και εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, την Πέμπτη.

Ωστόσο Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδρίασε νωρίτερα στην Αθήνα, αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά η χρήση του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας.

«Είχαμε πράγματι ακυρώσεις ορισμένων ραντεβού», είπε χαρακτηριστικά ένας γιατρός στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίου όπου γίνονται εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών.

Ο ΕυρωπαΪκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και ο Παγκοσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζουν εκτάκτως για τις παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου ενώ εκτάκτως συνεδρίασε και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη χώρα μας και πήρε την απόφαση ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα συνεχιστούν κανονικά.

Τα εμβολιαστικά κέντρα δέχτηκαν και σήμερα τους πολίτες που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού προχωρώντας κανονικά στη διαδικασία των εμβολιασμών. Δεν ήταν λίγοι οι πολίτες, αν και προβληματισμένοι με τις ειδήσεις γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο πέρασαν κανονικά το κατώφλι των εμβολιαστικών κέντρων προκειμένου να μη χάσουν το ραντεβού τους.

Δεν κρύβουν όμως την αγωνία τους και την ανησυχία τους ωστόσο οι περισσότεροι συμβουλεύτηκαν τους γιατρούς τους και πραγματοποίησαν το προγραμαμτισμένο ραντεβού τους. «Εφόσον έχουν εμβολιαστεί τόσοι άνθρωποι και υπάρχει έγκριση να συνεχιστεί το εμβόλιο στη χώρα μας, θα το κάνουμε γιατί δεν έχουμε κι εμείς άλλη λύση»,είπαν βγαίνοντας από τα εμβολιαστικά κέντρα.