Μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή, από διεθνές κύκλωμα, με προϊόντα τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού εντόπισαν οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων), υλοποιώντας σχέδιο κλαδικής έρευνας.

Πρόκειται για κύκλωμα, στο οποίο, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, συμμετέχουν τουλάχιστον 16 ελληνικές επιχειρήσεις, με έδρα στην Αττική.

Τα μέλη των επιχειρήσεων εμφανίζονται, μάλιστα, να είναι μέτοχοι και σε γερμανικές και κυπριακές επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου, ενώ το κύκλωμα δραστηριοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ.

Λειτουργούσε με το κόλπο του “εξαφανισμένου εμπόρου”

Το κύκλωμα λειτουργούσε με τη γνωστή μέθοδο του «εξαφανισμένου εμπόρου», που αποτελεί μάστιγα για όλη την Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, ένας έμπορος, εκ του κυκλώματος, αναλαμβάνει σε πρώτη φάση να εισάγει υποτιμολογημένα προϊόντα τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (πολυτελείας ως επί το πλείστον, π.χ. κινητές συσκευές τύπου iphone, ipad κ.λπ). Δεν αποδίδει τον ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις του και… «εξαφανίζεται».

Ο κύκλος της απάτης κλείνει όταν στη συνέχεια οι υπόλοιποι διαμεσολαβούντες έμποροι της αλυσίδας (δεύτερος, τρίτος κ.λπ.) θα απαιτήσουν την έκπτωση ή και την επιστροφή του ΦΠΑ των αγορών τους.

Η μη απόδοση του αναλογούντος ΦΠΑ επί των πωλήσεων επιτρέπει στον «εξαφανισμένο έμπορο» να τροφοδοτεί την αγορά με προϊόντα σε τιμές χαμηλότερες της αγοραίας σε σχέση με άλλα ομοειδή προϊόντα, που διακινούνται με νόμιμο τρόπο.

Οι έμποροι του κυκλώματος, λόγω της παράνομης δραστηριότητάς τους, δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, πραγματοποιούν πλασματικές συναλλαγές και αποκρύπτουν σημαντικά ποσά εσόδων.

Φοροδιαφυγή και πρόστιμα 5,7 εκ. ευρώ

Το κύκλωμα των «16» δεν ήταν το μοναδικό «λαβράκι» που έβγαλαν οι Ράμπο της ΑΑΔΕ. Στο πλαίσιο των ίδιων ελέγχων σε επιχειρήσεις του κλάδου τηλεπικοινωνιών και εμπορίας ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ακόμα πολύ «ψωμί».

Πέρα  από το διεθνές κύκλωμα, εντοπίστηκαν:

-Τρεις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαβίβασαν στην ΑΑΔΕ 1.900 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ποσού 18.000 ευρώ
– Τέσσερις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εξέδωσαν 2.004 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ύψους 393.000 ευρώ
– Έξι επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν εικονικές συναλλαγές (έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων), συνολικής αξίας 36.000.000 ευρώ.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν καταλογιστεί, έως τώρα, πρόστιμα συνολικού ποσού 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε πέντε από αυτές τις επιχειρήσεις έχει μπει «λουκέτο».