Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στο Κατσιμίδι, στην Πάρνηθα. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Λόγω της φωτιάς εστάλη στις 15:53 μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Στην περιοχή που έχει ξεσπάσει η φωτιά στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

 Οι ριπές ξεπερνούν 100 χλμ την ώρα

Μετά την ολοκλήρωση της συντονιστικής σύσκεψης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, Σωμάτων Ασφαλείας , των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης προχώρησε σε ενημέρωση για το μέτωπο της φωτιάς.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Στις 3 παρά 10 το μεσημέρι, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη δασική πυρκαγιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Αυτή τη στιγμή, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, δίνουν τεράστια μάχη με τις φλόγες και θα ενισχυθούν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία. Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα

Όλες οι δυνάμεις συντονίζονται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΟΣ. Στις 3 και 47 το μεσημέρι, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Πάνω από 40 πυρκαγιές σήμερα

Γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολες και επικίνδυνες.

Πάνω από 40 πυρκαγιές σε αργοτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024. Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».

Ο Σπύρος Μαρμάρινος, μέλος Εθελοντών Ιπποκράτειου Πολιτείας που βρίσκεται στο σημείο ανέφερε:

«Η φωτιά βρίσκεται στο Κατσιμίδι και κατευθύνεται δυτικά. Αυτή την ώρα βρίσκεται μέσα σε ρεματιά και είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη γιατί δεν έχουν πρόσβαση τα οχήματα. Βρίσκεται στη Ρεματιά μέσα στο δάσος. Εμείς οι εθελοντές της ΜΑΚΙΠ δηλαδή της Ιπποκράτειου Πολιτείας επιχειρούμε στο σημείο με τέσσερα οχήματα. Εάν αλλάξουν οι άνεμοι η πρώτη περιοχή που θα κινδυνεύσει είναι η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Τώρα κατευθύνεται δυτικά και το μέτωπο δείχνει μεγάλο. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Ελπίζω να την πιάσουμε την φωτιά. Αν και η περιοχή έχει ξανακαεί εδώ, υπήρχαν υπολείμματα καύσιμης ύλης και δυστυχώς είχαμε τα ίδια. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Μαγκούνια. Πολλά συγχαρητήρια όμως σε όλους τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους της περιοχής που ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στην μάχη με την πυρκαγιά