Τις σημαντικές αλλαγές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στη χώρα μας αναπτύσσει με ένα σύντομο βίντεο στο TikTok ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζοντες συνοπτικά όσα γίνονται με την μεταρρύθμιση της .

Ξεκινώντας σε χιουμοριστικό ύφος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης λέει: «Τα ΕΠΑΛ, τα ΙΕΚ, που μετονομάζονται σε ΣΑΕΚ, και τα ΕΚ, θα συνυπάρχουν πλέον στο πλαίσιο ενός ΚΕΕΚ, στο οποίο θα περάσουν και τα ΓΕΑΣ. Μάλιστα…»

@kyriakos_pierrakakis

Ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. #epaggelmatiki #ekpaideusi #epal #nomosxedio #pierrakakis #ellada #politiki #education #paideia #fyp

♬ πρωτότυπος ήχος – Κυριάκος Πιερρακάκης – Κυριάκος Πιερρακάκης

 Τι είναι τα ΚΕΕΚ, πώς μετονομάζονται τα ΙΕΚ και τα Εργαστηριακά Κέντρα

Στη συνέχεια, ο υπουργός εξηγεί: «Μερικές φορές δεν αρκεί κανείς να διαβάσει έναν νόμο. Και επειδή αυτές τις ημέρες συζητάμε στη Βουλή τη μεταρρύθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη χώρα μας, πάμε να δούμε σε απλά ελληνικά τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε».

Και εξειδικεύει περαιτέρω:

Πρώτον: Δημιουργούμε τα ΚΕΕΚ, τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. 60 campuses σε όλη τη χώρα, τα οποία θα στοχευτούν θεματικά στις ανάγκες κάθε τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Παράδειγμα: Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Και μόνο πηγαίνοντας κανείς εκεί, μπορεί να καταλάβει πώς πρέπει να στοχευτεί, πού πρέπει να εστιάσει. Το ίδιο θα συμβεί σε κάθε γωνιά της χώρας.

Δεύτερον: Τα ΙΕΚ μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης και αποκτούν 130 νέους οδηγούς κατάρτισης, 130 νέες ειδικότητες, νέα επαγγέλματα, τα οποία είναι συμβατά με την εποχή μας.

Τρίτον: Επενδύουμε 114 εκ. Ευρώ στα Εργαστηριακά Κέντρα, για να αποκτήσουν νέο εξοπλισμό.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης καταλήγει: «Η Επαγγελματική Εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει για πολλούς στη χώρα μας πρώτη επιλογή. Ξεκινάμε».