Παγκόσμια Ημέρα: Κάθε τσιγάρο αφαιρεί κατά μέσο όρο 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή.και κάθε 6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας του καπνίσματος και της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.-

Από το 1988, η 31η Μαΐου τιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με σκοπό να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή σε περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους, όπου περιλαμβάνονται και 1.2 εκατομμύρια θανάτων μη καπνιστών, που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
Αυτά αναφέρει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας σε Δελτίο Τύπου και προσθτει:
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 60 τουλάχιστον είναι καρκινογόνες. Πολλές από αυτές, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη, η πίσσα, η αμμωνία, η ακετόνη, το κάδμιο και η φορμαλδεΰδη είναι δηλητηριώδεις και τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η πίσσα που περιέχουν τα τσιγάρα αποτελεί μείγμα χημικών ουσιών που προάγουν την έναρξη της καρκινογένεσης, κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, ο κίνδυνος εμφάνισης πληθώρας νοσημάτων που οφείλονται στο κάπνισμα είναι ανάλογος της αυξητικής έκθεσης στον καπνό, των ετών της καπνιστικής έξης, του είδους των καπνικών προϊόντων, καθώς και της πιθανής έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα.

Κάθε τσιγάρο αφαιρεί 5 λεπτά ζωής

Έχει υπολογιστεί, ότι κάθε τσιγάρο που καπνίζεται αφαιρεί κατά μέσο όρο 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή. Έχει επίσης υπολογιστεί ότι κάθε 6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας του καπνίσματος και της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος “Συμφωνείτε να παραχωρήσατε την κηδεμονία των παιδιών σας στην καπνοβιομηχανία;” αναφέρεται στην προστασία των παιδιών από συγκεκριμένες τακτικές και προωθητικές ενέργειες των καπνοβιομηχανιών σε σχέση με τα νέα καπνικά προϊόντα, τα οποία εκλαμβάνονται από τους νέους ως μια εναλλακτική και, κυρίως, λιγότερο επιβλαβής μορφή καπνίσματος.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα στικάκια νικοτίνης

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καπνικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα στικάκια νικοτίνης, κερδίζουν ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα μεταξύ των νέων. Υπολογίζεται ότι το 12,5% των εφήβων στην Ευρώπη έκαναν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων το 2022 σε σύγκριση με μόλις 2% των ενηλίκων. Σε ορισμένες χώρες της γηραιάς ηπείρου τα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι 2-3 φορές υψηλότερα από τα ποσοστά του παραδοσιακού καπνίσματος.

Απευθυνθείτε σε έναν Πνευμονολόγο άμεσα ή κλείστε ραντεβού σε ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος για να λάβετε τεκμηριωμένη ενημέρωση και συμβουλή ως προς την απεξάρτηση από οποιαδήποτε μορφή καπνίσματος. Ο Πνευμονολόγος θα σας βοηθήσει “να ανακτήσετε πάλι την καθαρή ανάσα και να ελέγξετε την αναπνευστική σας λειτουργία”.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συνέπειες

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ένα είδος ηλεκτρικού (με μπαταρία) συστήματος που μπορεί να δημιουργήσει ατμό από διαλύματα που περιέχουν συνήθως νικοτίνη με διάφορες γεύσεις.

Τα διαλύματα είναι πολλών ειδών, με διάφορες περιεκτικότητες νικοτίνης, αλλά και χωρίς νικοτίνη. Περιέχουν επίσης, στοιχεία όπως βαρέα μέταλλα, πτητικές οργανικές ουσίες, μικροσωματίδια, χημικά και διάφορα γλυκαντικά με γεύσεις.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έχουν βρει υπέρμαχους μια μερίδα πληθυσμού που υποστηρίζει ότι είναι προϊόντα διακοπής καπνίσματος, αντικαθιστώντας το τσιγάρο.

Η αλήθεια είναι ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι ειδικά για διακοπή καπνίσματος και κανένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος παγκοσμίως δε χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα για τον σκοπό αυτό.

Τι περιέχουν και τι προκαλούν;

Μετά από πολλά περιστατικά που παρατηρήθηκαν με νοσηλείες από χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, κυρίως στην Αμερική, έγιναν διάφορες μελέτες που διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν βήχα, παρόξυνση άσθματος και δύσπνοια.

Βρέθηκε επίσης ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιείχαν στοιχεία όπως, γλυκερίνη και γλυκόλη που όταν εξατμίζονται λόγω θέρμανσης είναι εξαιρετικά τοξικές, για τα πνευμονικά κύτταρα προκαλώντας βλάβες πνευμονίτιδας, που σε μερικές περιπτώσεις προκαλούσαν πτώση του οξυγόνου και δύσπνοια.

«Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου 2024» «Καλλιεργήστε Τρόφιμα όχι Καπνό»

Οι υγειονομικές περιφέρειες της χώρας από την πλευρά τους προέβησαν σε ανακοινώσεις και ενημερώσεις για τις συνέπειες του καπνίσματος και αναφέρουν:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι συνεργαζόμενοι φορείς καθιέρωσαν κάθε χρόνο την 31 Μαΐου, ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Σκοπός της Ημέρας είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με τη χρήση καπνού όπως και η υποστήριξη αποτελεσματικών πολιτικών για την μείωση της κατανάλωσής του και την προώθηση επιθετικών επιχειρηματικών πρακτικών των καπνοβιομηχανιών, προκειμένου οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην υγεία και την υγιεινή ζωή και να προστατεύσουν μελλοντικές γενιές.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2024 με σύνθημα : Η νεολαία μπαίνει και μιλάει ανοιχτά #TobaccoExposed# δίνει  την ευκαιρία στους νέους σε όλο τον κόσμο να  προτρέψουν τις κυβερνήσεις να τους προστατεύσουν από τις επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ καπνού, που οδηγούν σε ένα νέο κύμα εθισμού, μέσω της πλατφόρμας στον σύνδεσμο: https://www.who.int/multi-media/details/world-no-tobacco-day-2024–youth-step-in-and-speak-out–tobaccoexposed#

Σύμφωνα με στοιχεία, τα παιδιά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ποσοστά υψηλότερα από τους ενήλικες σε όλες τις περιοχές. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι 37 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 13-15 ετών κάνουν χρήση καπνού