Πολίτης εμβολιάζεται κατά την πρώτη μέρα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της εταιρίας Moderna κατά του κορονοϊού στο "Μέγα" εμβολιαστικό κέντρο στην Helexpo, Μαρούσι, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021. Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός εναντίον του ιού SARS-CoV-2, για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητα του για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Απαντήσεις για τα εμβόλια ενάντια στη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο έδωσε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος -Λοιμωξιολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας της Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

«Έχουμε πολύ κορωνοϊό και έχουμε πολύ και στα λύματα, που σημαίνει ότι, θα έχουμε το επόμενο διάστημα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η Γαρυφαλλιά Πουλάκου.

Σημείωσε πως, «τώρα είναι η εποχή για να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Οι οδηγίες είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να αναπτύξουμε αντισώματα για το Δεκέμβριο που αρχίζει η έξαρσή της».

Για το ποιοι πρέπει να το κάνουν, απάντησε πως, υπάρχει το οριζόντιο μέτρο για τους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες, «και από εκεί και πέρα, για όποιον θέλει να προστατευτεί».

Για το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

Σχετικά με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκκου επιβεβαίωσε πως, υπάρχει ένα καινούριο εμβόλιο, το οποίο για όποιον εμβολιάζεται για πρώτη φορά είναι άπαξ, δεν χρειάζεται να το κάνει ξανά.

Όσο για το πότε μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί, η καθηγήτρια είπε πως, «συστήνουμε να γίνουν όλα», εξηγώντας πως, «μπορούν να γίνουν και τα δύο την ίδια μέρα σε διαφορετικό χέρι».

Τέλος, για τα αντιγριπικά εμβόλια είπε ότι, «τα νέας τεχνολογίας είναι δύο, αλλά συστήνονται εναλλακτικά βάσει διαθεσιμότητας».