Στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διαφάνεια στον τύπο και την προστασία των δημοσιογράφων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην 3η διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοιωνικής Επιτροπής, με κεντρικό θέμα την καταπολέμηση των fake news, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σχετικά με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.
Στην έναρξη της διάσκεψης παρευρέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε ότι η εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές παγκοσμίως. Στη δήλωσή του, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα των πρόσφατων ψευδών ισχυρισμών ότι η κυβέρνηση φορολογεί τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων, ενώ στην πραγματικότητα έχει θεσπιστεί το αφορολόγητο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, επίσης, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διαφάνεια στον Τύπο και την προστασία των δημοσιογράφων. Ανέφερε τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τις διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς και από την ειδική ομάδα εργασίας (Task Force), η οποία υιοθέτησε μια καινοτόμο προσέγγιση που ενσωματώνει τους δημοσιογράφους στη διαδικασία χάραξης πολιτικών για την προστασία τους.
Θεσμοθετημένα μέτρα για τη διαφάνεια και την προστασία του Τύπου
«Αυτά δεν είναι απλώς λόγια, είναι πολιτικές που έχουν ήδη ψηφιστεί», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα:
- Κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμησης: Με στόχο τη θωράκιση της ελευθερίας του Τύπου.
- Αυστηρότερες ποινές για την υποκίνηση βίας κατά δημοσιογράφων: Ένα μέτρο που ενισχύει την προστασία των επαγγελματιών του Τύπου.
- Βελτιώσεις στα δημόσια μέσα ενημέρωσης: Στην ΕΡΤ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), καθιερώθηκε ένα νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων, το οποίο βασίζεται σε αδιάβλητες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων των Δημοσιογράφων
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος έκανε αναφορά στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε με τις δημοσιογραφικές ενώσεις. Η σύμβαση προβλέπει βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια και τη διευκόλυνση του έργου των δημοσιογράφων.
Η διάσκεψη αυτή ανέδειξε την ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση των ψευδών ειδήσεων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ελευθερία του Τύπου και η διαφάνεια στην ενημέρωση.
Ενημέρωση χωρίς συμφέροντα, που σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα
Αναφερόμενος αναλυτικά στα μέτρα ο κ. Μαρινάκης τόνισε:
“Οι πολίτες χρειάζονται ενημέρωση που δεν κοιτάζει συμφέροντα, ενημέρωση που σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη. Άρα η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι δύσκολη και ευαίσθητη υπόθεση και πρέπει ουσιαστικά να βρούμε μια πολύ λεπτή ισορροπία. Η Ελευθερία του Τύπου δεν είναι διαπραγματεύσιμη αλλά ούτε και η προστασία της αλήθειας.
Η λύση ποια είναι; Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την κοινωνία των πολιτών. Διαθέτουμε τα εργαλεία και τις πλατφόρμες για να προωθήσει την ακριβή, βασισμένη στα γεγονότα πληροφόρηση, καθώς επίσης και την τεχνογνωσία να εκπαιδεύσει το κοινό να ξεχωρίζει την αντικειμενική είδηση από την παραπληροφόρηση. Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε ενημερωτικές καμπάνιες στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σε δημόσια εργαστήρια.
Αυτοί οι χώροι μπορούν να γίνουν κόμβοι εξοπλισμού των νέων με δεξιότητες που χρειάζονται για την εποχή της πληροφορίας.
Θα ήθελα να σας πω κλείνοντας, ότι η Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, έχει πάρει μέτρα για να διασφαλίσει την διαφάνεια και την αξιοπιστία στο πεδίο των ΜΜΕ.
– Μέσα από την εμβληματική πρωτοβουλία μας για τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου πετύχαμε:
· Διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων του κλάδου.
· Διαφάνεια και αντικειμενικότητα στην κατανομή των πάσης φύσεως κρατικών ενισχύσεων, οικονομικής υποστήριξης και κρατικής διαφήμισης, προς τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Στήριξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αντιλαμβάνεστε το λόγο. Δεν μπορεί κάποιος να «χρησιμοποιεί» έναν δημοσιογράφο για πολλές δουλειές σε πολλά Μέσα, αν δεν τον χρησιμοποιεί ξεχωριστά για κάθε ένα Μέσο.
Επίσης,
– Θεσπίσαμε την Task Force, μια καινοτόμο προσέγγιση που καθιστά τους δημοσιογράφους μέρος της διαδικασίας χάραξης πολιτικής για την προστασία τους. Κι αυτά δεν είναι λόγια, είναι πράξεις πολιτικής.
– Καταργήσαμε το αδίκημα της απλής δυσφήμισης, θωρακίζοντας την ελευθερία του λόγου.
– Αυστηροποιήσαμε τις ποινές για όσους υποκινούν τη βία κατά αθλητικογράφων.
– Πετύχαμε αξιοσημείωτη πρόοδο στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, δηλαδή την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, με την καθιέρωση του νέου συστήματος επιλογής των διοικήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με αδιάβλητη διαδικασία
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το ΑΣΕΠ ακολουθεί μία αδιάβλητη διαδικασία, που στο τέλος της ημέρας θα μας υποδείξει τα τρία πρόσωπα από τα οποία θα επιλέξουμε και τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ.
Αυτό έγινε στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια.
Δεν είναι, δηλαδή, μία απλή επιλογή. Αυτό θα συμβεί και για όλους τους φορείς του δημοσίου, όχι μόνο για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ.
Υπογράψαμε νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με τις ενώσεις δημοσιογράφων, που εργάζονται στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και εν γένει στο ελληνικό δημόσιο. Με τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας ενισχύσαμε τη δυνατότητα των δημοσιογράφων να επιτελέσουν το λειτούργημά τους, ενώ προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Εδώ θα πω ότι παλεύουμε για ακόμα περισσότερα μαζί με τις ενώσεις και με την ΕΣΗΕΑ και με την ΠΟΕΣΥ. Είναι δεδομένο ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πάντοτε με βάση και τις αντοχές της οικονομίας μας θα διεκδικούμε. Είμαστε όλοι μαζί στην ίδια σελίδα.
Όλα αυτά ήταν η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που καλούμαστε να κάνουμε όλοι μαζί, αλλά ο καθένας της ξεχωριστά ως προς το αντικείμενο της δουλειάς του.
Η ελληνική κυβέρνηση, η Κοινωνία των πολιτών και η ΕΕ πρέπει να αποδειχθούν εγγυήτριες δυνάμεις της Ελευθερίας του Λόγου, της αντικειμενικής πληροφόρησης και της αλήθειας”.