Τους κινδύνους εξάπλωσης του κορωνοϊού σε μεγάλες πόλεις από τα λεγόμενα “ορφανά” κρούσματα επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι, τονίζοντας ότι πολλοί από τους φορείς είναι ασυμπτωματικοί και δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα.

Αυτό φάνηκε χαρακτηριστικά στον πρόσφατο  γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, από τον οποίο εξαπλώθηκε ο ιός σε πολλά άτομα και προκλήθηκε ήδη μια επιδημιολογική εστία.

Ενδεικτικά ο καθηγητής Νικόλαος Σύψας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι ήδη μιλάμε για διασπορά στην κοινότητα, που ναι μεν δεν έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, αλλά υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης εξάπλωσης αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα.

Ο καθηγητής είπε χαρακτηριστικά ότι αν φορέσουμε όλοι μάσκες, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, τότε θα σταματήσουμε το κακό. Διαφορετικά θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα και θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, αν μάλιστα συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων σε τριψήφια νούμερα, όπως σήμερα, Σάββατο.

Συνολικά εντοπίστηκαν 110 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 9  κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Τα 60 κρούσματα εντοπίζονται στη Β. Ελλάδα, κυρίως από δύο εστίες: Τα 24 από το εργοστάσιο κρεάτων στην Καβάλα και τα 36 στη Θεσσαλονίκη.

Από τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης, τα 14 προέρχονται από γάμους και τα 6 από ελέγχους που έγιναν σε συνεργεία αυτοκινήτων.

Στην Αττική έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

– εννέα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– τρία εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– δεκαεννέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

-τριάντα επτά κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, δέκα εκ των οποίων σχετίζονται με έναν γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσ/κης.
-είκοσι τρία κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, σχετιζόμενα με ιχνηλάτηση σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων
-έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, τα πέντε εκ των οποίων σχετίζονται με μπαρ στο Βόλο.
-τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
-δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
-ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.
-ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας.
-ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.
-ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.

xartis

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

krousmata

Τα 1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δέκα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.