Με λαμπρές τελετές και δοξολογίες στους ιερούς ναούς γιορτάζεται σήμερα ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των ναυτικών, που συμβολίζει σε πολλές χώρες της Δύσης τον άγιο των δώρων, καθώς λέγεται Santa Claus (σύντμηση του Santa Nicolaus) και συνδέεται με τα Χριστούγεννα.

Ο άγιος Νικόλαος είναι πολιούχος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έτσι σήμερα τον τιμούν ιδιαίτερα οι πόλεις: ΑλεξανδρούποληΒόλοςΓαλαξίδιΔελφοίΕρμούποληΚοζάνηΚως,ΜεγαλόποληΝέα ΑλικαρνασσόςΟινούσσεςΠολύγυροςΠάργαΣητείαΑμπερντίνΆμστερνταμΓκάλγουεϊΛίβερπουλΛορένηΜόσχαΜπάρι.

Ήταν επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας (Μικρά Ασία), γι’ αυτό και αναφέρεται και ως Νικόλαος Μύρων, ενώ στη Δύση αναφέρεται και ως Νικόλαος του Μπάρι, καθώς στο Μπάρι βρίσκονται τα λείψανά του.

Τον άγιο Νικόλαο έχουν ως προστάτη τα παιδιά, οι βαρελοποιοί, οι ναυτικοί, οι ψαράδες, οι έμποροι, οι εκφωνητές, οι κακώς κατηγορούμενοι, οι μεταμελημένοι κλέφτες, οι ζυθοποιοί, οι τοξότες και φυσικά το  Ελληνικό Ναυτικό.

Στην ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυυτικού  έχει ανέβει ένα βίντεο προς τιμήν του Αγίου Νικολάου.
Στο βίντεο υπάρχουν στιγμιότυπα από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού εν ώρα καθήκοντος.

 

 

Γιορτάζεται ο Άγιος Νικόλαος στην Αλεξανδρούπολη παρουσία του Π. Παυλόπουλου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιούνται οι σημερινές εκδηλώσεις εορτασμού του πολιούχου Αλεξανδρουπόλεως, Αγίου Νικολάου.

Το πρωί, ο κ. Παυλόπουλος  παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, ‘Ανθιμου. Της θείας λειτουργίας ακολούθήσε η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγ. Νικολάου.

Στις 12.00, ο ΠτΔ επρόκειτο να μεταβεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του «Από τη Βιομηχανική Επανάσταση στην Τεχνολογική Επανάσταση- στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος».

Ακολουθεί επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, ενώ στις 13.30 θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ‘Ανθιμος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Το πρόγραμμα του κ. Παυλόπουλου ολοκληρώνεται με επίσκεψη στη Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών.

Σημειώνεται πως η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας  συμπίπτει με την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων της 100ετίας από την απελευθέρωση της πόλης, οι οποίες θα κορυφωθούν το 2020.

Η γιορτή στον Άγιο Νικόλαο Καλαμαριάς

Η  Καλαμαριά γίνεται το επίκεντρο του εορτασμού προς τιμήν του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο ναό, όπου κάθε χρόνο προσέρχεται πλήθος πιστών από όλες τις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Επίσης παρίστανται εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και των αρχών, καθώς και οι επικεφαλής της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος και άλλων μονάδων του ναυτικού και του λιμενικού σώματος.

Στον ιερό ναό αποδίδει τιμές άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στη θεία λειτουργία και στη δοξολογία χοροστατεί ο μητροπολίτης Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης Ιουστίνος, συμπαραστατούμενος από πολλούς ιερείς, που ψάλλουν με ευλάβεια σε κλίμα κατάνυξης και εσωτερικής ανύψωσης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφωνεί εκπρόσωπος της Ναυτικής Διοίκησης.