Εκκολαπτήριο διαφθοράς αποκαλύφθηκε στη Χαλκίδα με επικεφαλής την διευθύντρια της τοπικής ΔΟΥ και μέλη τον υποδιευθυντή, τρεις ακόμη υπαλλήλους, μία συνεργαζόμενη διεκπεραιώτρια και έναν λογιστή.

Όλοι συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι ήταν ανάμεσα στα μέλη κυκλώματος που εκβίαζε ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Οι συλληφθέντες φέρονται να ζητούσαν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες είτε για φορολογικές διευκολύνσεις είτε για να μην τους επιβληθούν πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρηματικά ποσά που φέρεται να ζητούσε το κύκλωμα από τα θύματά του κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια Χαλκίδας για την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία και για τα περαιτέρω

Σημειωματάρια με χρήματα και ονόματα

Η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση, φέρεται να ήταν η αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και εκείνη που φέρεται να λάμβανε τα χρήματα και στη συνέχεια τα διένειμε στα υπόλοιπα μέλη.

Παράλληλα, φέρεται να εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν στα σπίτια των εμπλεκομένων στην υπόθεση ποσό της τάξης των 80.000 ευρώ, όπως και τέσσερα σημειωματάρια από το 2020, στα οποία υπήρχαν σημειώσεις με ονόματα πολιτών και εμπλεκομένων στο κύκλωμα και δίπλα χρηματικά ποσά, από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ.

Εντόπιζαν φορολογούμενους με εκκρεμότητες και τους εκβίαζαν

Ο λογιστής και η διεκπεραιώτρια φέρονται να εντόπιζαν φορολογούμενους με φορολογικές εκκρεμότητες και φέρονται να τους παρέπεμπαν στη διευθύντρια και τους άλλους τέσσερις υπαλλήλους της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ανάμεσα στα θύματα του φερόμενου κυκλώματος ήταν ιδιώτες, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες εργοστασίων και άλλοι που είχαν επιστροφή φόρου.

Αφού τους εντόπιζαν, στη συνέχεια τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να τους έλεγαν πως δεν θα την πάρουν αν δεν έδιναν το χρηματικό αντίτιμο που επιθυμούσαν.

Αντίστοιχα μεγάλα χρηματικά ποσά φέρονται να ζητούσαν από πολίτες σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν αποφάσεις προστίμων, τα οποία τα μέλη του κυκλώματος είτε μείωναν είτε δεν επέβαλλαν.

Υπόσχονταν ότι θα «μπλοκάρουν» φορολογικούς ελέγχους

Ένας ακόμη τρόπος παρέμβασης του κυκλώματος σε συγκεκριμένες φορολογικές υποθέσεις φέρεται να ήταν η… ανυπαρξία ελέγχων, με το κύκλωμα να προσεγγίζει επιχειρηματίες και να φέρεται να ζητά χρήματα προκειμένου να μη διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους.

Το τελευταίο τρίμηνο από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών και τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των εμπλεκομένων διαπιστώθηκε η προσέγγιση τουλάχιστον 17 ιδιωτών και επιχειρηματιών της Χαλκίδας και η απόσπαση 95.600 ευρώ.

Ζήτησαν 30.000 ευρώ για να αγνοήσουν εικονικά τιμολόγια

Από έναν επιχειρηματία φέρονται να ζήτησαν 30.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα για εικονικά τιμολόγια. Στην τελευταία περίπτωση, φέρεται να είχαν προσεγγίσει επιχειρηματία, ζητώντας χρήματα, προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν φορολογικό έλεγχο.

Την περασμένη Παρασκευή, ο επιχειρηματίας κατέβαλε 10.000 ευρώ, και θα έδινε άλλες 10.000 ευρώ τη Δευτέρα.

Τις επικοινωνίες τους άκουγαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, τα οποία διαπίστωσαν πως ο επιχειρηματίας ζητούσε μια «παράταση» έως την περασμένη Τρίτη. Οι αστυνομικοί είδαν τον επιχειρηματία να μπαίνει στη ΔΟΥ, και λίγο αργότερα να βγαίνει από αυτή. Αμέσως μπήκαν στη ΔΟΥ και κατευθύνθηκαν στο γραφείο της διευθύντριας, όπου εντόπισαν τον φάκελο και το ποσό των 10.000 ευρώ. Συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα, ενώ στη δικογραφία εμπεριέχονται ακόμη έξι.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι φέρονται, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, να απαιτούσαν και να λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.