Την ανακαινισμένη Συναγωγή της Κω εγκαινιάζουν την  Κυριακή (23 Ιουλίου) ο Δήμος Κω, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ), η Αστική Εταιρεία Ιπποκράτης και η Διαχειριστική Επιτροπή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου.

«Εβδομήντα οχτώ χρόνια μετά την εκτόπιση των Εβραίων του νησιού από τους Ναζί, τον Ιούλιο του 1944, και την εξόντωσή τους στο Άουσβιτς, η ιστορική Καλ Σαλώμ λειτουργεί και πάλι ως Συναγωγή και ανοίγει τις πόρτες της στην τοπική κοινωνία και σε χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλον τον κόσμο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ.

Το έργο ανακαίνισης της Συναγωγής της Κω, που ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Ηλίας Μεσσίνας, υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Κω, του ΚΙΣΕ και της Αστικής Εταιρείας Ιπποκράτης, κατόπιν της υπογραφής σχετικού Μνημονίου, με στόχο την αξιοποίηση της Συναγωγής και την αναβάθμιση του ρόλου της στη ζωή του νησιού ως θρησκευτικού χώρου, αλλά και ως τόπου μνήμης, γνώσης και πολιτισμού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της Συναγωγής θα ξεκινήσουν με επίσκεψη στο εβραϊκό νεκροταφείο. Θα ακολουθήσει η κεντρική εκδήλωση στη Συναγωγή, στις 12.30, που θα περιλαμβάνει τα θυρανοίξια και τις προσευχές, που θα αναπέμψει ο Ραββίνος Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν, χαιρετισμούς επισήμων, την παρουσίαση του έργου ανακαίνισης από τον αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα, καθώς και συναυλία με τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, που θα ερμηνεύσει εβραϊκά τραγούδια από τη ρωμανιώτικη και τη σεφαραδίτικη παράδοση μαζί με το συγκρότημα Pellegrinaggio al levante.

Το απόγευμα της Κυριακής, στις 18.30, θα γίνει στη Συναγωγή η παρουσίαση των βιβλίων του αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα «Καάλ Σαλώμ: Η Συναγωγή της Κω» (εκδ. Ιπποκράτης, Κως 2023) και «Το Συναγώι» (εκδ. Ινφογνώμων, Αθήνα 2023).

Το κτίριο της Συναγωγής της Κω βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, μεταξύ των οδών Ακτής Κουντουριώτου και Ναυκλήρου σε εξαιρετική θέση.