Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Υαγίπ Ερντογάν στη Νέα…

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Υαγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία σε κάποια θέματα».

Ειδικότερα, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στις πρόσφατες εκλογές των δύο χωρών λέγοντας πως αυτή τη στιγμή «θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βεβαίως και υπάρχουν μεγάλες διαφορές αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε χρησιμοποιώντας τον μόνο τρόπο που ξέρουμε, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των θαλασσών».

Στη συνέχεια τόνισε πως Αθήνα και Άγκυρα μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα που αφορούν και τις δύο, όπως η κλιματική αλλαγή, ενώ ερωτηθείς για τα πιο δύσκολα θέματα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «πάντα κάτω από αυτή τη σχέση υπάρχουν τα εδαφικά θέματα.

Είναι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά χρόνια, έχουμε χρόνιες διαφορές με την Τουρκία, για παράδειγμα τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι εύκολο να επιλυθούν αυτά, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε πως «δεν χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί ο ένας απέναντι στον άλλον και να σπρώχνουμε τις χώρες μας σε ένοπλη σύγκρουση.

Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε κάποια θέματα, όπως τα εδαφικά, ωστόσο μπορούμε να συνεργαστούμε σε κάποιους άλλους τομείς, αυτό θα ήθελα να πετύχω στη συνάντηση με τον κύριο Ερντογάν».

Τουρισμός και κλιματική κρίση

Πέραν των ελληνοτουρκικών όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σημειώνοντας ότι «πάει πάρα πολύ καλά.

Μετά από 13 χρόνια καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας.

Έχουμε ρεκόρ φέτος στον τουρισμό».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν κινδυνεύει ο τουρισμός στη χώρα, απάντησε πως «δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει.

Αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο», ενώ μιλώντας για την κλιματική κρίση είπε:

«Χτυπηθήκαμε από τις πλημμύρες.

Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Παγκόσμια συμμαχία χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή.

Θα χτυπήσω το χέρι μου στο τραπέζι ότι χρειαζόμαστε να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα ως ΕΕ για την προσαρμογή.

Ξοδεύουμε τρισ. για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Και τα χρήματα που η ΕΕ βάζει στο τραπέζι για να υποστηρίξει ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αυτές τις κρίσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια συμμαχία για την προσαρμογή.

Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη σε εξέλιξη».

Το άρθρο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία σε κάποια θέματα» (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο mynews.gr.