Με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και παραμεθόριες περιοχές, επιμένοντας στα αιτήματά τους και δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι για κλιμάκωση του αγώνα. 

Ορισμένοι παραγωγοί προτείνουν αποκλιμάκωση, οι περισσότεροι όμως εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και προτείνουν ακόμα και κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Αύριο στη Λάρισα, στην πανελλαδική σύσκεψη θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη συνέχεια του αγώνα. «Δεν θα επιτρέψουμε να χωριστεί η Ελλάδα στα δυο» διαμηνύει η κυβέρνηση.

Μπλόκο αγροτών στην Καρδίτσα (2)

Για εμπαιγμό της κυβέρνησης μίλησε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά Καρδίτσας, και τόνισε ότι γίνεται κλιμάκωση του αγώνα.  Δυναμώνουμε τα μπλόκα, καλούμε την κυβέρνηση να δωσει λύσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας» τόνισε και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε, μεταξύ άλλων: «θα φτάσουμε και στην Αθηνα. Θα συντονίσουμε την κλιμακωση του αγώνα».

«Περιμένουμε λύσεις και κλιμακώνουμε τον αγώνα», τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

«Δεν θα κάνουμε πίσω, θα κλιμακώσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» δήλωσε ο Νίκος Γούσιος, αγρότης από τα Φάρσαλα, Συντονιστική μπλόκου Ε-65 Καρδίτσας.

Έκλεισαν την Αθηνών – Θεσσαλονίκης  σε Πλατύκαμπο και Αταλάντη

ΤΟ απόγευμα έγινε μια συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλατυκάμπου.

Επιτράπηκε μετά από διαβούλευση οι αγρότες να ανέβουν στην Εθνική Οδό, συμβολικά ανέβηκε και ένα τρακτέρ.

Στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας προχώρησαν νωρίτερα οι αγρότες στο μπλόκο της Αταλάντης.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr. από τις 16:00 και για περίπου δύο ώρες η Εθνική Οδός έκλεισε και στα δύο ρεύματα, με τους αγρότες να ανάβουν φωτιές σε λάστιχα.

agrotes-atalanti1

 

Την αποχώρησή τους από το μπλόκο Πλατυκάμπου γνωστοποίησαν νωρίτερα οι αγρότες «Επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων παρακάρλιων στρεμμάτων», μέσα από ανακοίνωση και επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, ένα 24ωρο αφότου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης  μίλησε για το νέο ραντεβού για τις καταστροφές από τον Daniel για το οποίο δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.

«Καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες» τονίζουν στην επιστολή τους οι αγρότες από τις παρακάρλιες περιοχές.

«Η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην επιτροπή, όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματα μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων» επισημαίνεται σε άλλο σημείο.

Η κρίσιμη πανελλαδική συνέδριαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα θα γίνει αύριο το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι αγρότες από τη Μακεδονία θα συνεδριάσουν χωριστά την ίδια ώρα πιθανότατα στα Κουφάλια.

Οι κινητοποιήσεις σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Στις 12:30 οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων ενώ το ίδο προγραμματίζουν να κάνουν στις 5:30 το απόγευμα στον Ε65 στην Καρδίτσα.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου της Ανθήλης στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι. Λίγο μετά τη 1:00 αγρότες του μπλόκου ανέβηκαν στην εθνική οδό και η κίνηση γίνονταν από παρακαμπτήριες οδούς με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Ανάλογη κίνηση επρόκειτο να πραγματοποιήσουν στις 4:00 και οι αγρότες του μπλόκου στη Σκάλα Αταλάντης.

Θ. Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου

Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους».

Ερωτηθείς για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους.

Επισήμανε παράλληλα ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.

Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες, ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση θα το συζητήσει εξαντλητικά μαζί τους, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πιο δίκαιο, για να λειτουργεί με βάση την πραγματική αγροτική κατανάλωση.

Οι προτάσεις με τις παροχές της κυβέρνησης

Ένα ουσιαστικό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης με τους αγρότες και εν γενεί τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ότι έγινε στον απόηχο του ραντεβού του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους 15 αγροτικών μπλόκων χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, πηγές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το μέτωπο των αγροτών επιβεβαιώνουν ότι κυριάρχησαν οι χαμηλοί τόνοι και ότι η συζήτηση που έγινε ήταν ουσιαστική. Η κυβέρνηση επεχείρησε μια ρελάνς, με μια γενναία ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα σε βάθος χρόνου, αλλά και με μια συνολική παρέμβαση για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και πλέον η μπάλα περνά στα αγροτικά μπλόκα.