Με αντιφατικές και απαράδεκτες απόψεις επανήλθε ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος, μιλώντας σχετικά με την απόφασή του να μη διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης Νικολέτας, η οποία βρέθηκε νεκρή κάτω από γέφυρα στο Ηράκλειο.

«Η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει… Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει», δήλωσε μεταξύ άλλων, μέσω του Cretalive.gr, ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για την απόφασή του να μη τελεστεί η καθιερωμένη τελετή κηδείας για τη 17χρονη, στον Μοχό.

Όσα ανέφερε ο μητροπολίτης για την κηδεία της 17χρονης στο Ηράκλειο

«Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή, που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε», τόνισε αρχικά ο μητροπολίτης Γεράσιμος.

Στη συνέχεια ανέφερε ο μητροπολίτης: «Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δεν γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές, που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε “αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο”.

“Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά…”

“Η Εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση, βέβαια, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε, όμως, ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε τον Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής, αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος τον οποίο η Εκκλησία από αιώνος έχει θεσπίσει και έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης», κατέληξε ο μητροπολίτης.

Αντιφατικές και απαράδεκτες δηλώσεις

Ωστόσο από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς επισημαίνεται ότι είναι αντιφατικές οι απόψεις του μητροπολίτη. Και αυτό διότι δεν μπορεί να λέει ότι “η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή”, όταν μέρος της προσευχής είναι η τέλεση ολόκληρης της νεκρώσιμης ακολουθίας, την οποία εν προκειμένω αρνήθηκε ο ίδιος.

Επίσης δεν μπορεί να υπάρχει “παιδαγωγικός χαρακτήρας” σε άρνηση της εκκλησίας να αντιμετωπίσει με συμπόνοια ένα αθώο πλάσμα, που έφυγε από την ζωή. Η εκκλησία δεν εκδικείται, αλλά συγχωρεί, σύμφωνα με τα διδάγματα της χριστιανικής πίστης. Υπό την έννοια αυτή οι δηλώσεις του μητροπολίτη θεωρούνται απαράδεκτες και θα πρέπει να απασχολήσουν την εκκλησιαστική ιεραρχία.

Έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας

Η στάση του μητροπολίτη προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας κι έτσι μέλη της απευθύνθηκαν στον δήμαρχο Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη, εκφράζοντάς του την ένστασή τους και τονίζοντας ότι το Ευαγγέλιο πρέπει να διαβαστεί.

Ο κ. Δοξαστάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η τοπική κοινωνία ήρθε εδώ να μιλήσουμε και να συζητήσουμε για το ότι αυτή η στάση της Μητρόπολης τους βρίσκει αντίθετους και ότι το παιδί πρέπει να διαβαστεί κανονικά». «Ο μητροπολίτης είναι αρμόδιος, αυτός αποφασίζει γι’ αυτά τα θέματα. Εγώ απλά του εξέφρασα την άποψη της κοινωνίας», συμπλήρωσε.

Θεία της 17χρονης: Ήταν ένας άγγελος

Μιλώντας η θεία της 17χρονης Νικολέτας ξεσπά: «Αυτό που μας έκαναν δεν ήταν σωστό. Ήταν ένας άγγελος. Γιατί μας το έκανε αυτό; Άλλο όταν είναι κάποιος μεγάλος, άλλο τώρα, ήταν 17χρονων, ήταν ανήλικη. Δεν το έψαλλαν το παιδί μας, έτσι όπως έπρεπε».

Και συνεχίζει, φανερά συναισθητικά φορτωμένη: «Βρήκα τον αντιδήμαρχο των Μαλίων και μου λέει για τον μητροπολίτη ότι δεν αλλάζει γνώμη. Δεν μας το είχαν πει όμως πιο νωρίς. Μου το είπαν πολύ αργά το βράδυ, γιατί το μεσημέρι που πήραμε αυτό το πανεπιστημιακό χαρτί, μας είπαν ότι θα ταφεί κανονικά το παιδί. Και μετά το βράδυ της Παρασκευής ο μητροπολίτης δεν δεχόταν. Σήμερα πήγαμε στο Ηράκλειο να βρούμε τους καθηγητές του παιδιού για να δούμε τι συνέβαινε, τι συμπεριφορά είχε η Νικολέτα στο σχολείο. Δεν μου έψαλλαν το παιδί».

Πίεση από τα μαθήματα στο σχολείο

Η θεία της ανήλικης αναφέρεται και στην μεγάλη πίεση που ένιωθε η ανήλικη μαθήτρια ενόψει των Πανελληνίων: «Κανείς δεν ξέρει τι είχε μέσα στο μυαλό του. Ήταν πολύ πιεσμένο με τις σπουδές του. Ήθελε να τελειώσει και η Νικολέτα με τις πανελλήνιες για να πάει να σπουδάσει και εκείνο μαζί με την αδερφή του που σπουδάζει κτηνίατρος στην Ρωσία.

Μας είπαν οι καθηγητές ότι πιέστηκε μέσα στην τάξη όταν έγραφε και του είπε ένας καθηγητής “αν πιέζεσαι να πάρεις λίγο αέρα, και θα σου δώσω χρόνο να γράψεις”, αλλά δεν βγήκε το παιδί από την τάξη… Βγαίνοντας όμως από την τάξη, το παιδί δεν μπήκε στο λεωφορείο, όπως μπαίνουν τα άλλα παιδιά, αλλά το πήρε με τα πόδια και έφυγε κλαίγοντας. Έτσι μας είπαν. Έφυγε το παιδί πιεσμένο, ζορισμένο, αγχωμένο με όλη αυτή την κατάσταση. Δεν ξέρω τι να πω. Μας έφυγε ένας άγγελος, δεν μπορώ να το πιστέψω. Ένα 17χρονο αγγελούδι».