Σοβαρές καταγγελίες εναντίον της Τουρκίας, που δεν εκπληρώνει τις διεθνείς τις υποχρεώσεις στην αποτροπή παράνομων αποχωρήσεων διακινητών μεταναστών επιρρίπτει η Αθήνα, με αφορμή το ναυάγιο ανοικτά της Κρήτης.

Μέσω tweets, το υπουργείο Μετανάστευσης αναφέρεται στην επιχείρηση που στήθηκε από τις ελληνικές αρχές για την διάσωση των ανθρώπων που ναυάγησαν. Όπως αναφέρει, το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 37 μετανάστες, εκ των οποίων μερικοί εντοπίστηκαν να επιπλέουν σε σανίδες. Εξαιτίας του ναυαγίου, τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ορισμένοι αγνοούνται.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, επιτίθεται στην Τουρκία για την ανεύθυνη στάση της, καλώντας την «να λάβει σοβαρότερα τις διεθνείς υποχρεώσεις της», προσθέτοντας πως «Η Ελλάδα έχει σώσει εκατοντάδες μετανάστες που περνούν από την Τουρκία».

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπογραμμίζει ότι η τραγωδία «συμβαίνει όταν η Τουρκία αποτυγχάνει να δράσει κατά των εγκληματικών συμμοριών και να αποτρέψει αυτά τα επικίνδυνα περάσματα – πρέπει να σταματήσει», καταλήγει.

Η Τουρκία προσπάθησε να παρέμβει πρώτη στο ναυάγιο με δύο φρεγάτες, που καλούσαν τα πληρώματα άλλων σκαφών να απομακρυνθούν, θέλοντας να οικειοποιηθεί την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Ωστόσο τα ελληνικά σκάφη δεν έλαβαν υπόψη τις τουρκικές προκλήσεις και προχώρησαν στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών.