Αντιπαράθεση με σοβαρές και απρόβλεπτες εξελίξεις ξέσπασε στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των οικονομικών του κόμματος και μετά τα όσα ακούστηκαν για τα «μαύρα ταμεία» και το κλείσιμο της «Αυγής».

Οι Στέφανος Κασσελάκης και Αλέξης Τσίπρας προχωρούν σε δημόσια, πλέον, ρήξη και διχασμό με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, ξεσπά κατά του Αλέξη Τσίπρα. Κατηγορεί τον προκάτοχό του εμμέσως για υπονόμευση και του ρίχνει το γάντι: «Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξε την προσπάθειά μου, χωρίς παιχνίδια» λέει στον Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης και του “πετά” τη φράση «Αλέξη, πάμε;» παραπέμποντας ευθέως στο «Χάρη, πάμε;», που απηύθυνε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στον Χάρη Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

“Σταμάτα την υπονόμευση και στήριξέ με”

Σημειώνεται ότι στην πρώτη ανάρτησή του, την οποία διέγραψε σε λίγα λεπτά, ο κ. Κασσελάκης είχε τη φράση «σταμάτα την υπονόμευση και στήριξέ με να κάνω την προσπάθειά μου». Στη νέα ανάρτηση αντικατέστησε τη φράση ως εξής: «Στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια».

«Δεν ήρθα στην πατρίδα μου για να αναλώνομαι σε καθημερινούς εσωκομματικούς εμφυλίους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και χρειάζεται έναν ηγέτη που θα μπορέσει απερίσπαστος να ασκήσει το λειτούργημά του και να βοηθήσει την πατρίδα να βγει από το νεοφιλελεύθερο τέλμα και τη δεξιά παρακμή» αναφέρει ακόμη ο κ. Κασσελάκης, και προσθέτει:

«Αλέξη, γνωρίζεις τον σεβασμό που είχα για σένα από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε για να ρευστοποιηθεί σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες κορυφής έξω από την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται την ευκαιρία να διεκδικήσει να κυβερνήσει και επιτέλους να δικαιώσει τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών».

Η ανάρτηση του Στ. Κασσελάκη:

«Συμμερίζομαι τις πληγές του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχω τις ίδιες ακριβώς.
Από την ημέρα που ανέλαβα μέχρι σήμερα, αφέθηκα να δώσω τη μάχη χωρίς να δέχομαι καθημερινά εσωκομματικά βέλη μόνο για δύο μήνες (και αυτούς με εξαιρέσεις).

Μαζί με τα νέα παιδιά του ευρωψηφοδελτίου μας. Μαζί με τα στελέχη και τους βουλευτές που έδωσαν την ψυχή τους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από το 9% στο 15%. Και ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στη θέση που λίγο πριν έμοιαζε ανέφικτη: Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Δύο διασπάσεις, προσπάθεια απονομιμοποίησης στο Συνέδριο, τώρα ξανά τα ίδια με υπογραφές για να συγκληθούν όργανα, οι συνεδριάσεις των οποίων είχαν ήδη ανακοινωθεί.
Φαγωμάρα, θόρυβος, εσωστρέφεια, που είναι απωθητική και στους ψηφοφόρους μας και στην κοινωνία.

Το κλείσιμο της Αυγής και τα οικονομικά

Τα στελέχη του κόμματος με θητεία χρόνων γνωρίζουν πολύ καλά τι οικονομικά παρέλαβα.

Πώς το καθημερινό φύλλο της Αυγής θα έκλεινε το 2022 με τη διπλάσια χρηματοδότηση, αλλά μπορεί να μείνει τώρα ανοιχτό με τη μισή;

Ποιος εργαλειοποιεί την αγωνία εργαζόμενων ανθρώπων αποκρύπτοντας τη δραματική πραγματική εικόνα;

Συνέβαλα δίνοντας το ανώτατο ποσό που μου επιτρέπει ο νόμος (20.000 ευρώ). Συγκεντρώθηκαν από εισφορές φίλων και στελεχών άλλες 7.000 ευρώ.
Κι όμως, αντί να πάνε στα χέρια εργαζομένων της Αυγής, πήγαν σήμερα στο Κράτος προκειμένου να μη χάσουμε τη ρύθμιση των χρεών που έχουμε για την Αυγή και το Κόκκινο. Αυτό και μόνο δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Δεν ήρθα στην πατρίδα μου για να αναλώνομαι σε καθημερινούς εσωκομματικούς εμφυλίους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και χρειάζεται έναν ηγέτη που θα μπορέσει απερίσπαστος να ασκήσει το λειτούργημά του και να βοηθήσει την πατρίδα να βγει από το νεοφιλελεύθερο τέλμα και τη δεξιά παρακμή.

Αλέξη, γνωρίζεις τον σεβασμό που είχα για σένα από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε για να ρευστοποιηθεί σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες κορυφής έξω από την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται την ευκαιρία να διεκδικήσει να κυβερνήσει και επιτέλους να δικαιώσει τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών.

Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης:

Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή.

Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια.

-Με εξυγίανση που είναι επιβεβλημένη τώρα, γιατί το καράβι πέφτει οικονομικά στα βράχια.
-Με καταστατικό συνέδριο.
-Με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία χωρίς επετηρίδες και μέλη δύο ταχυτήτων.
-Με ανανέωση στελεχών αντίστοιχη αυτής του ευρωψηφοδελτίου.
-Με δύναμη, εξουσία και εμπιστοσύνη στη βάση του κόμματος.
-Με έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δε θα συρθεί πίσω από άλλους, αλλά θα ηγηθεί της προσπάθειας για μία μεγάλη Κεντροαριστερά ξεκινώντας από το κοινωνικό πεδίο.

Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα – άλλωστε δεν πρόλαβα και να καθήσω. Έτρεχα από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη δίνοντας τον αγώνα.
Προτιμώ να είμαι στρατιώτης στη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα παρά στρατηγός σε κομματικό εμφύλιο.

Αλέξη, πάμε;»

Πως φούντωσε η αντιπαράθεση

Η ρήξη Κασσελάκη-Τσίπρα ήταν φανερή εδώ και καιρό, ωστόσο το τελευταίο διάστημα φούντωσε, μετά την ίδρυση Ινστιτούτου από τον πρώην πρωθυπουργό, τις βολές Κασσελάκη ότι παρέλαβε χάος στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο «δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα χρήματα».

Η κόντρα ξεκίνησε αφού διαρροές από την Κουμουνδούρου έλεγαν ότι στο κάλεσμα για οικονομική συνδρομή ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι και μόνο τρεις από τους 87 που υπογράφουν, και ότι ο ΑλέξηςΤσίπρας δεν ανταποκρίθηκε, παρότι του έστειλε επιστολή ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αργότερα, κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα αντέδρασαν έντονα στις διαρροές, κάνοντας λόγο για «χυδαιότητα» και εξηγώντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί αυτονόητο ότι μόλις επιστρέψει θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της Αυγής», αλλά «δεν πρόκειται όμως να συμβάλει σε παιχνίδια με τις ζωές» των εργαζομένων.

Η ανακοίνωση των κύκλων Τσίπρα:

«Η αγωνία των εργαζομένων στα ΜΜΕ του κόμματος δεν μπορεί να γίνεται φτηνό εμπόρευμα για εσωκομματική κατανάλωση. Οι διαρροές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίθηκε σε μια επιστολή που έλαβε μόλις 24 ώρες πριν και ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα. Ο Αλ.Τσίπρας θεωρεί αυτονόητο ότι μόλις επιστρέψει θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της Αυγής. Δεν πρόκειται όμως να συμβάλει σε παιχνίδια με τις ζωές τους».