Δεν έφτασαν στα άκρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς ο πρόεδρος προκάλεσε τους αμφισβητίες, λέγοντας ότι “αν κάποιος με αμφισβητεί, να το κάνει εδώ, τώρα”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι έχει το πάνω χέρι μετά την οπισθοχώρηση των επικριτών του και την άρση της οποιασδήποτε πρότασης μομφήςψεπιχείρησε όπως όλα δείχνουν να επιβληθεί ολοκληρωτικά στα κορυφαία στελέχη.

Η πολιτική δέσμευση που ζήτησε ο κ. Κασσελάκης από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να μην τον αμφισβητήσουν μέχρι τις εθνικές εκλογές δεν ήταν τίποτε άλλο πέρα από τη προσπάθειά του «να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς τη μόνιμη αμφισβήτηση» όπως είπε στην εισήγησή του, αλλά και να ανοίξει έναν ασφαλή διάδρομο μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Κασσελάκης μόνο λευκή επιταγή δεν πήρε από τα στελέχη για την παραμονή του στο κόμμα μέχρι τις εθνικές κάλπες του 2027. Ουσιαστικά ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο καθεστώς του υπό προθεσμία προέδρου.

«Θα κριθείς και εσύ όπως όλοι στις ευρωεκλογές» του αντέτειναν σειρά κορυφαίων στελεχών που είδαν για μια ακόμη φορά τον κ. Κασσελάκη να επιμένει να ρίχνει το βάρος της κακής εικόνας του κόμματος σε όλους τους άλλους πλην του εαυτού του.

Αντίπαλο δέος τώρα ο Τεμπονέρας

Το τελειωτικό χτύπημα για τον νέο πρόεδρο ήταν όταν το λόγο πήρε ο κ. Τεμπονέρας ο οποίος με την σειρά του σήκωσε το γάντι της προσφυγής στη βάση που πέταξε ο κ. Κασσελάκης.

«Δεν συναινώ στη de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας αδρανοποιώντας τελικά τον κ. Κασσελάκη.

Με αυτή την κίνησή του ο κ. Τεμπονέρας σφράγισε την παρουσία του ως το αντίπαλο δέος του νέου προέδρου με τον κ. Κασσελάκη από «εκπρόσωπο» όπως τον είχε χαρακτηρίσει στο θέατρο Άλφα, στην εκδήλωση των τριών, να τον βλέπει τώρα απέναντι.

Πήρε πίσω την επιστολή με τις ερωτήσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας μείνει μόνος στην Πολιτική Γραμματεία με τους Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου και Θεοδώρα Τζάκρη υποχρεώθηκε τελικά στην πλήρη αναδίπλωση παίρνοντας πίσω την προσφυγή στη βάση του κόμματος ενώ υποχρεώθηκε και να συνθηκολογήσει.

Μάλιστα στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο κ. Κασσελάκης πήρε πίσω και το εμπρηστικό κείμενο-επιστολή που κατέθεσε στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία.

«Εφόσον βεβαιώνετε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου, αποσύρω την επιστολή» είπε ο κ. Κσσελάκης με τα στελέχη να τον διαβεβαιώνουν ότι δεν θα τον αμφισβητήσουν αντίστοιχα και εκείνοι μέχρι τον Ιούνιο.

Το πλέον ενδιαφέρον ωστόσο σε αυτή τη φάση θα πρέπει να θεωρείται και η οριστική μετατόπιση του Νίκου Παππά στο στρατόπεδο των νεοπροεδρικών και υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, δίπλα στην Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο λόγος τώρα πέφτει στο Συνέδριο που ξεκινά αύριο και όλοι στρέφουν και πάλι το βλέμμα τους στον κ. Κασσελάκη καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει την ευκαιρία χαμένη και αναξιοποίητη για να περάσει τα δικά του μηνύματα αλλά και με ένα τρόπο να επιτύχει την ανάβαπτισή του.

Μετά και από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις στον αέρα βρίσκεται και η πρώτη δημόσια ομιλία του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα από την εποχή που παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κασσελάκης Αν κάποιος με αμφισβητεί, να το κάνει εδώ, τώρα

Κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε με απειλητικά διλήμματα λέγοντας:

«Σέβομαι τα όργανα, είμαι συλλογικός, παρά τα ότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένα όργανο αν δεν σέβεστε και οι ίδιοι τη διαδικασία; Αν κάποιος με αμφισβητεί, να το κάνει εδώ, τώρα, όπως είμαστε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια», είπε, εννοώντας ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. «Ή με στηρίζετε ή βρείτε ανταγωνιστή να κονταροχτυπηθούμε στο Συνέδριο», είπε.

Προφανώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε να στηριχθεί από όλους ως τις εθνικές εκλογές -ακόμη και με ήττα στις ευρωεκλογές-, καθώς έχει εκλεγεί μόλις πέντε μήνες πριν, σε διαφορετική περίπτωση απείλησε με προσφυγή στους συνέδρους.

«Ή πρόεδρος μέχρι τις εκλογές ή αναβάπτιση στο Συνέδριο» φέρεται να είπε ο κ. Κασσελάκης, απευθυνόμενος στα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας απάντησαν στο ίδιο ύφος: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή πουθενά και σε κανέναν, θα κριθείς κι εσύ στις ευρωεκλογές» φέρεται να του είπαν.