Σε ρυθμούς πολύ υψηλών θερμοκρασιών κινείται εδώ και 4 μέρες η χώρα με το θερμόμετρο να έχει χτυπήσει «κόκκινο» φτάνοντας τους 42, 43 αλλά και 44 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές λόγω της “επέλασης” του καύσωνα με την ονομασία «Κλέων».

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες χθες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

Ογδόντα επτά μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 14 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Θήβα και ήταν ίση με 44,2 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοκρασία εδάφους 58 βαθμοί στη Λάρισα

Το ειδικό όργανο μέτρησης θερμοκρασίας εδάφους του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel 3 κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 50 °C στις 11:48 το πρωί της Παρασκευής 14/07. Η απόλυτα μέγιστη τιμή καταγράφηκε στον θεσσαλικό κάμπο, στον Νομό Λάρισας και ήταν ίση με 58 °C.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραφαν θερμοκρασία αέρα κοντά στους 40 °C, επομένως, τις απογευματινές ώρες όταν σημειώθηκαν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας αέρα (παρουσιάζονται παρακάτω), πολύ πιθανό οι αντίστοιχες τιμές θερμοκρασίας εδάφους να ήταν σημαντικά υψηλότερες.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) και μέλος της μονάδας ΜΕΤΕΟ/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θοδωρής Γιάνναρος, από χθες αλλά και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην κορύφωση αυτού του κύματος καύσωνα.

«Τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας δείχνουν ότι την Κυριακή θα υπάρξει μία μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, η οποία θα αφορά κυρίως τη βόρεια χώρα και τα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, κι αυτό διότι θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι πάνω από το Αιγαίο, το μελτέμι δηλαδή.

Ωστόσο, στη Δυτική Ελλάδα οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιμένουν και την Κυριακή, τα 40αρια δηλαδή. Στην υπόλοιπη χώρα θα πέσουμε 2-3 βαθμούς, θα είμαστε οριακά κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται να πηγαίνουμε έτσι σίγουρα μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, διαφαίνεται όμως με επιφύλαξη ότι από τις 20-21 Ιουλίου και μετά θα έχουμε εκ νέου άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδο καύσωνα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές

Σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές η επικινδυνότητα εκδήλωσης τους είναι ήδη υψηλή και σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο αυτό οφείλεται στις θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας μας.

«Από το δίκτυο των σταθμών που έχουμε και μπορούμε να μετράμε βασικές πυρομετεωρολογικές μεταβλητές αυτό που βλέπουμε είναι ότι μέρα με τη μέρα η ευφλεκτότητα, δηλαδή το πόσο εύκολα μπορούν τα δασικά καύσιμα να πάρουν φωτιά, να τη διατηρήσουν και να μπορούν να τη μεταδίδουν, να υποστηρίζουν την εξάπλωσή της είναι ήδη πάρα πολύ υψηλή. Όπως καταλαβαίνετε όσο διατηρούνται αυτές οι θερμοκρασίες η επικινδυνότητα ανεβαίνει πολύ ψηλά», τονίζει.

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός ότι η ευφλεκτότητα αυτών των δασικών καυσίμων παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακόμη και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, όπου τυπικά συμβαίνει να υποχωρεί η θερμοκρασία, να ανεβαίνει η υγρασία, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο επηρεάζει τα βασικά καύσιμα και τα κάνει λιγότερα ευάλωτα στη φωτιά.

«Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε προγνωστικά και με την εμμονή αυτών των θερμών και ξηρών συνθηκών είναι να διατηρείται η ευφλεκτότητα σε υψηλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό σημαίνει ότι αν ω μη γένοιτο εκδηλωθεί μία δασική πυρκαγιά ο έλεγχός της που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν κατά τι ευκολότερος μέσα στη νύχτα δεν θα είναι πλέον τόσο εύκολος θα υπάρχει αυξημένος βαθμός δυσκολίας», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιάνναρος.

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για σήμερα, Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Αττικής

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

· Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

· Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Αυτό που ανησυχεί ωστόσο είναι ο τύπος καιρού που επικρατεί ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Γιάνναρο είναι «το hot dry windy». «Ουσιαστικά έχουμε τον συνδυασμό θερμού – ξηρού καιρού μαζί με τον άνεμο. Δεν επιμένω πάρα πολύ στον άνεμο γιατί θυμηθείτε ότι το 2021 είχαμε τις μεγάλες φωτιές με ασθενείς ανέμους. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να έχουμε άνεμο.

Ωστόσο όταν έχουμε και τον άνεμο είναι ακόμη πιο επιβαρυμένο το πυρομετεωρολογικό περιβάλλον», επισημαίνει ο κ. Γιάνναρος και προσθέτει ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόκληση πυρκαγιάς.

«Δραστηριότητες τέτοιες είναι το να κάνουμε κάποιο μπάρμπεκιου έξω, το να κάνουμε εργασίες με μέσα όπως είναι κάποιος τροχός, δεν συζητάμε καν το να κάψουμε κλαδιά σε οικόπεδα ή χόρτα και φυσικά προσοχή όσοι καπνίζουμε, δεν πετάμε το τσιγάρο έξω», υπογραμμίζει ο κ. Γιάνναρος.