Άρχισε επίσημα και ολοκληρωμένα η μετάδοση του αναβαθμισμένου ΕΡΤNEWS, του 24ωρου αποκλειστικά ενημερωτικού καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης.

Το ΕΡΤNEWS που μετρά περίπου ένα χρόνο ζωής είναι το μοναδικό ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι που μεταδίδει όλη την ειδησεογραφία στην Ελλάδα και στον κόσμο, εφτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, με ενημερωτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων (και στη νοηματική), ειδικά ένθετα, αλλά και ειδήσεις για την ελληνική περιφέρεια.

Ωστόσο εκφράζονται και αντιρρήσεις με το σκεπτικό ότι παρατηρείται συγκεντρωτισμός στο ERT NEWS, ενώ παραγκωνίζονται η ΕΡΤ 3 με το ενημερωτικό της πρόγραμμα για την Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα, καθώς και άλλα προγράμματα, ιδιαίτερα της ΕΡΤ 1.

Ποιοι θα έχουν τις θέσεις – κλειδιά

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ, Φώτης Καφαράκης, η αναβάθμιση του καναλιού αυτή τη χρονιά αφορά κυρίως στην αύξηση των αναλυτικών δελτίων ειδήσεων με στόχο την πληρέστερη και εγκαιρότερη ενημέρωση των τηλεθεατών.

Μεγάλη αλλαγή αποτελεί η προσθήκη ενός αναλυτικού δελτίου ειδήσεων στις 18:00, το οποίο θα παρουσιάζει από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη ο Γιώργος Κουβαράς, ενώ από την Παρασκευή έως την Κυριακή τη σκυτάλη θα παίρνει ο Απόστολος Μαγγηριάδης. Το αναλυτικό δελτίο ειδήσεων στις 18:00 θα μεταδίδεται και από την ΕΡΤ1.

«Το ΕΡΤΝΕWS είναι ένα αμιγώς ενημερωτικό κανάλι που διαρθώνει το πρόγραμμά του με βάση μια φιλοσοφία: Να μπορεί να ανανεώνει τις ειδήσεις του με τέτοιο ρυθμό ώστε να πληροφορεί τους πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και κρίναμε ότι ανά τρεις ώρες είναι ένα λογικό διάστημα στο οποίο ο παραγωγικός μηχανισμός της ΕΡΤ έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα αναλυτικό δελτίο ειδήσεων. Στις 18:00 προσθέσαμε ένα αναλυτικό δελτίο και παραμένει και το αναλυτικό δελτίο των 21:00 φυσικά», τονίζει ο Φώτης Καφαράκης.

Ειδικότερα, το ενημερωτικό κανάλι της ΕΡΤ θα μεταδίδει κάθε μέρα πέντε αναλυτικά δελτία ειδήσεων στις 09:00, στις 12:00, στις 18:00, στις 21:00 και στις 24:00, ενώ σύντομα δελτία ειδήσεων με όλες τις εξελίξεις θα μεταδίδονται κάθε ώρα ολόκληρο το 24ωρο.

Η ενημέρωση στο ΕΡΤNEWS αρχίζει κάθε μέρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 05:30 έως τις 06:00, με το πρώτο δελτίο ειδήσεων.

Από τη συχνότητα της ΕΡΤ1 (παράλληλα με το ΕΡΤNEWS) θα μεταδίδεται και το δελτίο των 12:00. Από Δευτέρα έως Πέμπτη τις ειδήσεις θα παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Μούτσιος, ενώ από Παρασκευή έως Κυριακή η Μαρία Σιώζου.

Από Δευτέρα έως Πέμπτη, στις 21:00, μπροστά από το τις κάμερες παίρνει θέση η Αντριάνα Παρασκευοπούλου, ενώ από Παρασκευή έως Κυριακή η Βούλα Μαλά.

Τέλος, το δελτίο ειδήσεων των 15:00 θα παρουσιάζει από Δευτέρα έως Πέμπτη η Χρύσα Παπασταύρου και από Παρασκευή έως Κυριακή η Σμαράγδα Αγορογιάννη.

Μόνο μισή ώρα για την ΕΡΤ 3

Στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων, στις 15:00, εντάσσεται καθημερινά και ενότητα για την ελληνική περιφέρεια, κάτι που καταδεικνύει την απόφαση της ΕΡΤ να ρίξει το βάρος της όχι μόνο στην Αθήνα. Επιπλέον, η ΕΡΤ3 θα μεταδίδει καθημερινά από τις 19:30 έως τις 20:00 ό,τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

«Η ΕΡΤ διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο ανταποκριτών και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τώρα για παράδειγμα με τις πυρκαγιές είχαμε τη δυνατότητα να είμαστε συνεχώς στον αέρα και να έχουμε μια πληρέστατη κάλυψη αξιοποιώντας ένα πολύ αξιόλογο δυναμικό από τους συναδέλφους από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς που διαθέτουμε. Πολλές από τις εικόνες τις οποίες έβλεπαν οι τηλεθεατές όλο αυτό το διάστημα είχαν προέλευση το δίκτυο των ανταποκριτών και φυσικά και των δημοσιογράφων και των τεχνικών της ΕΡΤ», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ.

Συνεχίζονται, επίσης, τα δελτία στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής στις 14:00, στις 17:00 και στις 20:00.

Περαιτέρω ώθηση δίνεται και στον αθλητισμό με την καθημερινή αθλητική εκπομπή SPORTNEWS, που θα μεταδίδεται από τις 17:30 έως τις 18:00.

Σε ό,τι αφορά τα πρωινά δίδυμα ενημέρωσης, συνεχίζονται από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 06:00 έως τις 09:00 (σε κοινή μετάδοση με την ΕΡΤ1) οι «Συνδέσεις» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, και στη συνέχεια έως τις 10:00 μόνο από την ΕΡΤ1.

Το Σαββατοκύριακο τις ίδιες ώρες, από τις 06:00 έως τις 09:00 (σε κοινή μετάδοση με την ΕΡΤ1), τη σκυτάλη παίρνει η εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις έξι» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και τη Νίνα Κασιμάτη, που συνεχίζεται έως και τις 10:00 μόνο από την ΕΡΤ1.

Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας για διαρκή ενημέρωση, καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 11:45, θα παρουσιάζει όλη την επικαιρότητα δίπλα στη Σταυρούλα Χριστοφιλέα και ο Μάκης Προβατάς.

Παράλληλα, ένα ακόμα ένθετο, αυτό για τα social media, προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα με θέματα που αφορούν παιδεία, πολιτισμό-τέχνες, περιβάλλον, προσβασιμότητα, υγεία, αγρότες, τουρισμό, που μεταδίδονται καθημερινά.