Μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να την περιορίσουν, ενώ έχουν παρέλθει δέκα μέρες από το πρώτο ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, της μεγαλύτερης τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα.

Λόγω της πυρκαγιάς, στις 16:19 του Σαββάτου εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Αύρα με κατεύθυνση προς Κομοτηνή.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 17:51, εστάλη νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Ατάρνη και Πλάκα, με κατεύθυνση την Αλεξανδρούπολη.

Νέο μήνυμα του 112 εστάλη και στις 18:08, αυτή τη φορά στους κατοίκους του οικισμού Κασσιτέρα, για εκκένωση με κατεύθυνση τον οικισμό Σάπες.

Στη Δαδιά το βάρος ρίχνεται στο τόξο Δαδιά, Κοτρωνιά, Λεπτοκαρυά και σημείο όπου οι ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν κυριολεκτικά μάχη με τον χρόνο για να ελέγξουν το μέτωπο που κατακαίει την πλούσια βλάστηση.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην περιοχή συνεδρίασε το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, ζητώντας ενίσχυση και με άλλα εναέρια και με επίγεια μέσα γιατί αυτές οι δύο μεγάλες εστίες που υπάρχουν, η μία που βρίσκεται στο τόξο από τη Δαδιά προς την Κοτρωνιά, όπου υπάρχει ο φόβος ότι θα περάσει τις επόμενες ώρες ένα δρόμο που αυτή τη στιγμή αποτελεί ανασταλτικό εμπόδιο προς το δρυμό, όπου εκεί θα είναι ασταμάτητο. Εντός του δρυμού δεν υπάρχει τίποτα εκτός από πολύ πυκνή βλάστηση και από πεύκα.

Το δεύτερο μέτωπο είναι στην περιοχή Λεπτοκαρυάς όπου και εκεί έχει αρχίσει να φουντώνει η μία πλευρά του. Αν αρχίσει να «περπατάει» αυτό το μέτωπο θα έχει προορισμό το γειτονικό νομό Ροδόπης, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί το άλλο μέτωπο, αυτό το οποίο είχε περάσει από την Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή των Κάστρων. Εάν φτάσει εκεί, τότε θα πρέπει να γίνει πάλι μία τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουν να περιοριστούν οι ζημιές.

Φωτιές σε Άνδρο, Μεσσηνία, Ηλεία

Συνεχίζουν να δίνουν μάχη οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου (26/8) στην Άνδρο, στην περιοχή Βιτάλι, όπου στάληκε και μήνυμα 112, ενώ συναγερμός έχει σημάνει για δύο πύρινα μέτωπα στη Μεσσηνία αλλά και στην Λάσδικα της Αρχαίας Ολυμπίας στον Πύργο.

Στη θέση Γκάτζα του δήμου Λοκρών Φθιώτιδας, μαίνεται επίσης πυρκαγιά αλλά και στον Έβρο η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς στάλθηκε και μήνυμα 112 στους κατοίκους στην περιοχή Αύρα, με κατεύθυνση προς την Κομοτηνή.

Φωτιές από κεραυνούς: Οριοθετήθηκαν οι εστίες στο Γραμματικό

Η έντονη κεραυνική δραστηριότητα με πάνω από 270 κεραυνούς μέσα σε 2-3 ώρες προκάλεσε έξι εστίες στην Αττική, σε Γραμματικό, Καλέτζι, Μαραθώνα, Βαρνάβα, Βάρη και Βούλα, πέρασε στην Κάρυστο χωρίς να προκαλέσει φωτιές.

Στην Αττική τα πιο σημαντικά μέτωπα προκλήθηκαν στο Γραμματικό και στον Βαρνάβα, όμως όλες οι εστίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και πλέον έχουν οριοθετηθεί παντού