Σε δύο τουλάχιστον μέτωπα μαίνεται για άλλη μια μέρα η μεγάλη φωτιά που σαρώνει τον νομό Έβρου, ενώ εκφράζονται φόβοι για αναζωπυρώσεις από αύριο, Δευτέρα, λόγω αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων.

Το μεσημέρι της Κυριακής (27/8), λίγο μετά τις 14:10 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Λευκίμμη προς Τυχερό.

Tην ίδια ώρα, εκκενώνεται ξανά η Κασσιτέρα Ροδόπης.

Νωρίτερα στον Έβρο βρέθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Είχε σύσκεψη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης όπου ενημερώθηκε για το πύρινο μέτωπο, ενώ μετά πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα, τα οποία καίνε ανεξέλεγκτα. Το ένα στην περιοχή Λεπτοκαρυάς – Αισύμης, το οποίο τη νύχτα απείλησε και το χωριό της Αισύμης, που καίει με κατεύθυνση προς το γειτονικό νομό Ροδόπης, όπου γίνεται μία προσπάθεια να μην μπορέσει να φτάσει εκεί, καθώς οι άνεμοι ενισχύονται και πάλι στην περιοχή.

Το δεύτερο μέτωπο είναι στην περιοχή της Δαδιάς και κινείται προς τον Κοτρωνιά, όπου και εκεί γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και μην διασχίσει έναν οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση.

«Aλλάζουν οι άνεμοι τη Δευτέρα»

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» τόνισε.

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε, προσθέτοντας:

«Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή», είπε.

«Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν» είπε.