Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, ισχυρές καταιγίδες και απότομη πτώση της θερμοκρασίας, από αύριο, Τρίτη 9 Ιανουαρίου προβλέπουν οι μετεωρολόγοι με πιθανότητα να κρατήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, το κύμα κακοκαιρίας προκαλείται από βαρομετρικό χαμηλό από το Νότιο Ιόνιο, που θα κινηθεί ανατολικά.

Παράλληλα, η κάθοδος ψυχρών αέριων μαζών σε συνδυασμό με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως της βορειοανατολικής χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη η χαμηλότερη θερμοκρασία αναμένεται την Κυριακή, οπότε το θερμόμετρο θα πέσει και στους μείον 4 βαθμούς Κελσίου με την ανώτατη να κινείται γύρω στους 8 – 10 βαθμούς.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι βροχοπτώσεις στα δυτικά τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν και βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά, επηρεάζοντας έως τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης την Πελοπόννησο, τα νησιά του Νοτίου και Ανατολικού Αιγαίου. Τοπικές βροχές αναμένονται στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 09/01, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Πελοπόννησο.

Που θα σημειωθούν χιονοπτώσεις

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν της Εύβοιας, καθώς επίσης και σε περιοχές της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με χαμηλό υψόμετρο.υψόμετρα.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

– οι τοπικές χαλαζοπτώσεις στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη Νότια Πελοπόννησο
– η σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ
– η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα.

Κλ. Μαρουσάκης: Έρχονται τα πρώτα «σκληρά» κρύα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, την Τρίτη και την Τετάρτη μια μέτριας έντασης ψυχρή εισβολή θα απασχολήσει τη χώρα μας, φέρνοντας χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, «τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα βουνά του νομού Αττικής, με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 περίπου μέτρα και πάνω».

Aναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Έπρεπε να φτάσουμε κοντά στα μισά του Ιανουαρίου για να δούμε στους προγνωστικούς χάρτες καιρού τα πρώτα ”σκληρά” κρύα να προσεγγίζουν και τη χώρα μας, τα οποία είναι σε θέση να φέρουν και τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις.

Έτσι λοιπόν το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη μια μέτριας έντασης ψυχρή εισβολή θα απασχολήσει τη χώρα μας φέρνοντας τα χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα για την ανατολική και βόρεια Ελλάδα.

Τα πρώτα αξιόλογα χιόνια

Αν και σύντομης διάρκειας αυτό το ψυχρό κύμα, θα καταφέρει να ντύσει στα λευκά αξιοπρεπώς αρκετά ορεινά-ημιορεινά τμήματα της χώρας μας, χαρίζοντας τον χορό των χιονονιφάδων και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

Ενδεικτικός της όλης κατάστασης ο χάρτης χιονόπτωσης που ακολουθεί όπου βλέπουμε τις λευκές αποχρώσεις να κυριαρχούν από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά, ακόμη όμως και σε νησιά μας στο βόρειο-βορειοανατολικό Αιγαίο π.χ. Λήμνος.

Τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα βουνά του νομού Αττικής με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 περίπου μέτρα και πάνω. Έτσι λοιπόν για όσους το λέει η καρδούλα τους μπορούν μέσα στην Τετάρτη να ανηφορίσουν προς Πάρνηθα, Πεντέλη, Κιθαιρώνα και στα πολύ ψηλά του Υμηττού να δουν στη χειρότερη τις χιονονιφάδες να πέφτουν π.χ. κορυφές Υμηττού και στην καλύτερη αρκετά εκατοστά στρωμένου χιονιού π.χ. στα ψηλά της Πάρνηθας.

Θυελλώδεις και παγεροί βοριάδες

Ο καιρός όμως δεν είναι μόνο χιόνια… Ετσι λοιπόν αυτή η νέα κακοκαιρία θα φέρει θυελλώδεις και παγερούς βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά. Και είναι μόνο η αρχή

Αυτή η ψυχρή εισβολή δεν θα είναι η μόνη που θα μας απασχολήσει αυτή την εβδομάδα, μιας και προς το τέλος της ένα νέο ισχυρότερο ψυχρό κύμα θα ”χτυπήσει” την πόρτα της χώρας μας, όπου ίσως δούμε τον λευκό επισκέπτη και σε πιο χαμηλά υψόμετρα π.χ. βόρεια προάστια Αττικής».