Οι τιμές των καυσίμων και της ενέργειας που θα καταναλωθούν φέτος για θέρμανσης είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των περισσότερων πολιτών.

Πέρα από το φυσικό αέριο, το ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης, σημαντική αύξηση καταγράφεται και στα καυσόξυλα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναφορικά με το ποιο καύσιμο είναι το φθηνότερο, φέτος υπάρχει ένα οριακό προβάδισμα για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Εκπρόσωποι εταιρειών διαχείρισης (κοινοχρήστων) ανέφεραν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ότι δεν είναι λίγοι οι πολίτες που μετατρέπουν τα συστήματα θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, ενώ ταυτόχρονα 1 στις 3 πολυκατοικίες δηλώνει ότι δεν θα ανάψει τα καλοριφέρ.

Τι συμφέρει φέτος για τη θέρμανση

Τα παραδείγματα που παρουσίασε το MEGA για το κόστος θέρμανσης:

Φυσικό αέριο:
Διαμέρισμα 100 τ.μ στην Καστοριά
Μηνιαία κατανάλωση 1.600 kWh
Με τιμή: 0,11€/kWh (μετά την επιδότηση των 0,09€) 176€ το μήνα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Με 3 κλιματιστικά τελευταίας τεχνολογίας Διαμέρισμα στην Καστοριά Μηνιαία κατανάλωση: 750 kWh Με τιμή: 0,27€/kWh 202 € το μήνα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Καστοριά Μηνιαία κατανάλωση 200lt Με τιμή: 1,40€/lt (μετά την επιδότηση των 0,25€)
280€ το μήνα

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Νίκος Παπαγεωργίου, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για τις τιμές των καυσίμων.

«Προς στιγμήν υπάρχει μία σταθερότητα στις τιμές, δεν υπάρχει η τάση να αυξηθεί ούτε όμως να μειωθεί. Είναι σημαντικό ο κόσμος να υπολογίζει τα οικονομικά του και σύμφωνα με αυτά που έχει να παίρνει πετρέλαιο. Το πετρέλαιο παραμένει από τα φθηνότερα μέσα θέρμανσης για το ελληνικό σπίτι και θα υπάρχει και έλεγχος χαμηλής κατανάλωσης», ανέφερε αρχικά.
«Οι παραγγελίες τις πρώτες μέρες ήταν αυξημένες. Τώρα που ο καιρός είναι ήπιος υπάρχει μία σταθεροποίηση όσον αφορά στις παραγγελίες. Υπάρχουν κατοχυρωμένες προπαραγγελίες. Σε σχέση με πέρσι οι παραγγελίες είναι αυξημένες κατά 15%», πρόσθεσε.

Γιατί έπεσε η τιμή του φυσικού αερίου

Στις αρχές του προηγούμενου έτους, όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού και «κλείδωνε» ο σχεδιασμός των ενεργειακών επιδοτήσεων τόσο για τον Οκτώβριο όσο και για το επόμενο εξάμηνο, η τιμή του φυσικού αερίου «έπαιζε» γύρω στα 230 ευρώ, έχοντας πιάσει λίγο νωρίτερα το ρεκόρ των 330 ευρώ και φυσικά προκαλούσε τρόμο.

Καταγράφοντας πτώση γύρω στο 30% μέσα στο μήνα που μεσολάβησε και 17% την τελευταία εβδομάδα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει προσγειωθεί, πλέον, στα 123 ευρώ. Οι γεμάτες αποθήκες της Ευρώπης, οι καραβιές LNG, οι μετεωρολογικές προγνώσεις που δείχνουν σχετικά ήπιο χειμώνα και πολύ περισσότερο η κινητικότητα στην Ευρώπη για τις όποιες παρεμβάσεις, έστω «χλωμές», σπρώχνουν προς τα κάτω τις τιμές του φυσικού αερίου. Ουδείς φυσικά μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι.

Θετική επίπτωση στις επιδοτήσεις η «βουτιά» του φυσικού αερίου

«Θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα; Θα πάει χαμηλότερα; Θα ανέβει; Υπάρχει τρελή αστάθεια στις αγορές και είναι δύσκολο να προγραμματίσει κανείς» τονίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή η «βουτιά» του φυσικού αερίου έχει θετική επίπτωση στο σχεδιασμό των επιδοτήσεων, που αφορούν τόσο στη χρήση αερίου από τα νοικοκυριού όσο και στην κατανάλωση ρεύματος.

Κοινώς μπορούν να περισσέψουν πόροι, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς. «Αν συνεχιστεί η πτώση του φυσικού αερίου, θα επαναξιολογήσουμε την πολιτική μας για το 2023», σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος.