Αρκετά ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (27.01.2024) στις 7.19 ανοιχτά της Σάμου αναστατώνοντας τους κατοίκους του νησιού.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το επίκεντρο εντοπίζεται 25 χλμ. βόρεια βορειοανατολικά από το Βαθύ της Σάμου.

Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης υπολογίζεται στα 12,9 χλμ.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Σάμο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ζημίες ή κάποια προβλήματα.

 

Η Τουρκική πλευρά δίνει τον σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο την Σμύρνη.

Λέκκας: Ο σεισμός αυτός δεν επηρεάζει τη Σάμο

Για τον σεισμό 4,9 βαθμών που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου μεταξύ Σάμου και Τουρκίας μίλησε στο ΣΚΑΪ o πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

«Είναι ένα σεισμός απομεινάρι του μεγάλου σεισμού που είχαμε το 2017», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

«Δεν συμπίπτει με το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό. Είναι ένα τμήμα του ρήγματος προς τα βόρεια. Ο σεισμός αυτός δεν επηρεάζει τη Σάμο και κυρίως το Βαθύ και τις περιοχές που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

«Ο σεισμός επηρέασε περισσότερο τον τουρκικό χώρο»

Εξάλλου, μιλώντας στο Open ο κ. Λέκκας είπε: «Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα στο νησί της Σάμου» μετά τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο.

«Ο σεισμός σημειώθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο, βόρεια της Σάμου, μέσα στον τουρκικό χώρο. Είναι ένας σεισμός ανεξάρτητος. Πιο πολύ επηρέασε τον τουρκικό χώρο παρά τον ελληνικό.

Στη Σάμο και ιδιαίτερα στο Βαθύ δεν υπήρχαν θέματα και μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο και τους τεχνικούς των δήμων, δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Θεωρούμε ότι είναι ένας σεισμός που δεν μπορεί να επηρεάσει πολύ την Ελλάδα αλλά παρακολουθούμε την εξέλιξή του τις επόμενες ώρες», τόνισε ο κ Λέκκας.

Ισχυρός 6,1 Ρίχτερ στη Γουατεμάλα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε αργά χθες (τοπική ώρα, σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) στις νότιες ακτές της Γουατεμάλας, στον Ειρηνικό, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS).

Δεν υπάρχουν άμεσα αναφορές για θύματα, ωστόσο έχουν αναφερθεί κάποιες υλικές ζημιές.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 23.52 τοπική ώρα χθες (07.52 ώρα Ελλάδας σήμερα), σύμφωνα με ανακοίνωση της σεισμολογικής υπηρεσίας της Γουατεμάλας INSIVUMEH, έγινε επίσης αισθητός στο γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ. Αξιωματούχοι στο Ελ Σαλβαδόρ χαρακτήρισαν τον σεισμό «ισχυρό» και ανέφεραν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Τασίσκο, σε απόσταση περίπου 100 χλμ νοτίως της πρωτεύουσας Γουατεμάλα, όπου ήχησαν συναγερμοί και κάποιοι τρομαγμένοι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 108 χλμ.

Εξαιτίας της σεισμικής δόνησης, κατέρρευσαν τμήματα της πρόσοψης σε εκκλησία στην πόλη Σαν Πάμπλο Χοκοπίλας.