Πρόγραμμα μαμούθ, που αυτή την στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ύψος των δαπανών , θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των υποδομών και την στήριξη των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία, που επλήγη από την  πρωτοφανή κακοκαιρία.

Σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για την στήριξη όσων επλήγησαν από τις πλημμύρες και την αποκατάσταση των λειτουργιών στα δίκτυα, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών.

Το συνολικό κόστος της καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel θα είναι πολύ μεγαλύτερο και η ακριβής αποτίμηση θα γίνει αφού απομακρυνθούν οι τόνοι λάσπης που έχουν καλύψει την περιοχή.

Συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη επεξεργάζονται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, ενώ ξεκινούν σύντομα οι καταβολές αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν.

Ένα μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού θα διατεθεί για τον σκοπό αυτόν, ωστόσο η κυβέρνηση αναζητεί ευρωπαϊκούς πόρους.

Την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Στρασβούργου για να συζητήσουν το ύψος και την προέλευση των κονδυλίων με τα οποία θα συνδράμει η ΕΕ.

Πηγές είναι τα ευρωπαϊκά ταμεία, οι πόροι του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να προχωρήσει πολύ γρήγορα η διαδικασία, ώστε να επουλωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι πληγές της κακοκαιρίας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως υπάρχουν οι πόροι για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. «Θέλω να γνωρίζουν όσες και όσοι συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους είτε να καταστρέφονται είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα», τόνισε από τη Λάρισα χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός.

Δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς ορισμένων υπουργών

Οι πρώτες 100 ημέρες μιας κυβέρνησης θεωρούνται ορόσημο για το πολιτικό στίγμα που επιθυμεί να προσδώσει στην υπόλοιπη θητεία της. Από τις 9 Ιουλίου συμπληρώνονται 64 ημέρες και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ξοδέψει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για να διαχειριστεί κρίσεις, αστοχίες και παραλείψεις.

Τα γεγονότα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι η πιο δύσκολη κατάσταση την οποία καλείται να διαχειριστεί. Ήδη ακούγονται φωνές πως η κυβερνητική διαχείριση του καλοκαιριού δεν ήταν επιτυχημένη και οι ψίθυροι για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα γίνονται πιο έντονοι. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν κάνει κινήσεις εν θερμώ και «ειδικά τώρα που η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση των συνεπειών που άφησε πίσω της η πρωτοφανής κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα», όπως σημειώνει συνεργάτης του.

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς ορισμένων υπουργών, και στη λογική ότι «όλοι αξιολογούνται» δεν αποκλείεται να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες επηρεάζει και τον σχεδιασμό για την παρουσία του στη ΔΕΘ, η οποία αναβλήθηκε υπό το βάρος των γεγονότων το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο για την ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και την επόμενη ημέρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

,Όπως προανήγγειλε, «θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν. Θα μιλήσουμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.