Θερμοκρασίες, που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, αναμένονται από αύριο, Τρίτη, μέχρι και την Κυριακή, διαμορφώνοντας ένα από τα πιο έντονα κύματα καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών.

Σσε πολλές περιοχές της Ελλάδας ο υδράργυρος θα χτυπήσει ακόμη και με 44 βαθμούς Κελσίου προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Όπως λέει, ο καύσωνας που αναμένεται από Τρίτη – Τετάρτη, θα είναι ισχυρός ενώ τονίζει πως δεν είναι κάτι σύνηθες για τη χώρα μας. Η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι για δέκα ημέρες.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρνούτογλου, “εντονότερο αλλά και παρατεταμένο φαίνεται να είναι το κύμα ζέστης (όπου τοπικά θα έχει και τα χαρακτηριστικά καύσωνα) από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας!”.

Επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητούν από τους πολίτες:

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

ΕΜΥ: Ανεβαίνει η θερμοκρασία από την Τρίτη

Την άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στην εβδομάδα που έρχεται επιβεβαιώνει και η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα για την Τρίτη, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 και τοπικά στα δυτικά τους 40 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 35 με 37, όμως στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με παροδικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Ίδιο σκηνικό και την Πέμπτη, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά.

Την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Ιουλίου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα.