Μεγάλες ευθύνες ανακύπτουν για τον θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ στην Χαλκιδική, με τους συγγενείς του να ψάχνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται.
Ο πατέρας του άτυχου νέου που σκοτώθηκε ακαριαία, όταν έσπασε ένα κάθισμα του παιχνιδιού-μηχανήματος «crazy dance», με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί και να χτυπήσει στο κεφάλι μίλησε στο STAR, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
«Σάπια τα μέταλλα, ξεκόλλησαν μαζί με τα καθίσματα. Να αναζητήσετε ευθύνες στη δήμαρχο που λειτουργεί χωρίς καμία άδεια (σ.σ. το λούνα παρκ). Αν δεν τη βρείτε εσείς οι δημοσιογράφοι, θα παραδώσω αύριο στην κηδεία το παιδάκι μου στον Θεούλη μας και θα τους φάμε ζωντανούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν είχε κάνει γνωστοποίηση ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ», λέει η δήμαρχος Κασσάνδρας
Από την πλευρά της, η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκία, ανέφερε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό πώς ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ δεν είχε κάνει γνωστοποίηση για τη λειτουργία του και πώς από τα μέσα Ιουλίου είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων.
«Δεν υπάρχουν πιστοποιήσεις. Είναι λούνα παρκ που λειτουργούν περιοδικά, δηλαδή 1-1,5 μήνα το καλοκαίρι. Εμπίπτουν στην ΚΥΑ 65006/6/22. Αυτός (ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ) έρχεται εδώ και 20 χρόνια κάθε καλοκαίρι. Μέχρι και πέρσι ανέβαζε τη γνωστοποίηση. Γύρω στις 15 Ιουλίου μας κοινοποίησε η Αστυνομία ότι δεν είχε κάνει γνωστοποίηση και είχαμε αρχίσει όλες τις κυρώσεις που έπρεπε να επιβάλουμε», επεσήμανε η κ. Χαλκιά.
Επίσης αναφέρθηκε ότι το λούνα πάρκ λειτουργούσε σε ιδιωτικό οικόπεδο και «δεν είχε κάνει φέτος γνωστοποίηση λειτουργίας»
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για το δυστύχημα
Απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις της δημάρχου, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:
«Σχετικά με τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα παρκ, αναφέρονται τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016, μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.
Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».
Πώς συνέβη η τραγωδία στο λούνα παρκ
Όλα συνέβησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο 19χρονος αποφάσισε να μπει μαζί με τον αδερφό του στο συγκεκριμένο μηχάνημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες αδερφός του 19χρονου, που ήταν μαζί του στο παιχνίδι, φέρεται να είπε στις Αρχές:
«Κάποια στιγμή ένιωσα το κάθισμα να ξεκολλάει, και μετά από κλάσματα του δευτερολέπτου βλέπω να έχω πέσει ανάσκελα και τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα μου. Κρατιόμουν από ένα σίδερο. Καθώς γύριζε το παιχνίδι έσπασε και ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα και χτύπησε στο κεφάλι. Εμείς φωνάζαμε την ώρα που έσπαγε. Το παιχνίδι το σταμάτησαν άλλοι θαμώνες του λούνα παρκ».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αδερφός του 19χρονου ανέφερε: «Ήμασταν σε λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις (του παιχνιδιού). Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι, μας είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα».
Και εξήγησε ότι όταν ένιωσε να σπάει το κάθισμα, ο ίδιος κρατήθηκε από ένα σίδερο -που φαίνεται πως ήταν σωτήρια κίνηση-, σε αντίθεση με τον αδερφό του που εκσφενδονίστηκε από το κάθισμα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.
Μάλιστα, όπως είπε ο αδερφός του 19χρονου, όλα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια του μικρότερου αδερφού του αλλά και της μητέρας τους, που ήταν στο λούνα παρκ. Ο πατέρας του 19χρονου ήταν στην Αθήνα, όπου δούλευε.
Ο χειριστής του μηχανήματος εξαφανίστηκε μόλις έγινε το τραγικό περιστατικό, όμως παρουσιάστηκε στις Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης.