Λίγο μετά το μεσημέρι άρχισαν να εκδηλώνονται με σφοδρότητα τα καιρικά φαινόμενα με βροχές, κεραυνούς και καταιγίδες σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδαςαπό Κέρκυρα μέχρι Πελοπόννησο

Η κακοκαιρία Petar χτύπησε πρώτα στα βορειοδυτικά, σε μια από τις  περιοχές όπου καταγράφονται ήδη φαινόμενα όπως είναι η Κέρκυρα, όπου πλημμύρισαν δρόμοι και έπεσε χαλάζι στην Κασσιόπη.

Ήδη εστάλη μήνυμα 112 εστάλη σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας (Ιόνιο, Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία).

Σύμφωνα με ενημέρωση από την πυροσβεστική, το μήνυμα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ήχησε στις περιοχές Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ιωάννινα, Αγρίνιο, Ναύπακτο, Πρέβεζα, Μεγανήσι, Παξούς, Πάτρα, κ.α.

Σύμφωνα με το προειδοποιητικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, από τις επόμενες ώρες έως και αργά το βράδυ, προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως, ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι.Οι περιοχές που θα πληγούν αργότερα είναι η Ήπειρος, η Βόρεια Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία.

Με το συγκεκριμένο μήνυμα, η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, κατά την διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 04-08-2023/1300 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα:
Το καιρικό σύστημα με την ονομασία “PETAR”, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο ανατολικά, θα προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από το μεσημέρι του Σαββάτου 05-08-2023 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 06-08-2023, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:

α. άμεσα η περιοχή Κέρκυρας – Παξών

β. από νωρίς το απόγευμα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου (κυρίως Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη), η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Μακεδονία

γ. από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος και η δυτική και βόρεια Θεσσαλία

δ. από το βράδυ η κεντρική Μακεδονία

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη δυτική χώρα θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).