Καταστροφές και πολλά προβλήματα προκαλεί σε διάφορες περιοχές η κακοκαιρία «Daniel» και εστάλησαν ήδη μηνύματα 112 προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις.

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα 24ωρο σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Η πολιτική προστασία και το 112 έστειλαν μηνύματα σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα. Μάλιστα, λίγο αργότερα, εστάλη μήνυμα 112 και στη Θεσσαλονίκη, προειδοποιώντας τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες ώρες και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στη Λάρισα ήδη εστάλη μήνυμα 112 με προειδοποίηση προς τους κατοίκους για έντονα φαινόμενα. Την ίδια ώρα, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα και στην Εύβοια, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η κακοκαιρία σαρώνει την Κέρκυρα -Οδηγός παρασύρθηκε στη Λαμία

Ήδη, η κακοκαιρία «Daniel» έφθασε στην Κέρκυρα, μετά το μεσημέρι, και προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στη λειτουργία του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας».

Εξαιτίας των κεραυνών, δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν οκτώ πτήσεις. Την ίδια ώρα, περιοχές της Κέρκυρας, στην πόλη και τα περίχωρα έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ έπεσαν δένδρα.

Και στη Λαμία έχει δημιουργήσει προβλήματα η κακοκαιρία, όπου οδηγός οχήματος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Ξηριά. Για να γλιτώσει, ο οδηγός ανέβηκε στην οροφή του οχήματος, ενώ στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και τον απεγκλώβισαν επιτυχώς.

Οι δηλώσεις του κ. Κικίλια

Σύμφωνα με τον υπουργό Β. Κικίλια, η κακοκαιρία θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ, θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες και θα πλήξει τη Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, τη Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα με μεγάλα ύψη βροχής.

Οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση και ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμύρες, δήλωσε ο κ. Κικίλιας και τόνισε ότι πρόκειται «για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο». «Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες», επισήμανε ο υπουργός. Οι δηλώσεις έγιναν έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς με θέμα τα επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία Daniel θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πλήξει με μεγάλα ύψη βροχής τη Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, τη Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα.

Θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας, πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες.

Ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε ενημερώσει όλους τους Δήμους και όλες τις Περιφέρειες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων.

Τέλος, αναφορικά με τον Έβρο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα ενεργό μέτωπο, είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση και η μάχη προφανώς συνεχίζεται.»