Θλίψη στο πανελλήνιο και βαθιά συγκίνηση προκάλεσε ο ηρωϊκός θάνατος των δύο πιλότων του Κάναντερ, που έπεσαν στο καθήκον, προσπαθώντας να σβήσουν την φωτιά στον Πλατανιστό Καρύστου στην Εύβοια.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες ανασύρθηκαν νεκροί από τα φλεγόμενα συντρίμμια οι δύο πιλότοι του Canadair, ύστερα από έρευνες συνεργείων της πολεμικής εροπορίας.

Πρόκειται για τον κυβερνήτη, Σμηναγό Χρήστο Μουλά, 34 ετών, και τον συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

“Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

To Canadair συνετρίβη το μεσημέρι, στις 14:52, αμέσως μετά από ρίψη νερού που πραγματοποίησε σε μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Πλατανιστός στην Κάρυστο. Το αεροσκάφος έκανε βύθιση για να ρίξει το νερό, και στην προσπάθεια ανύψωσης βρήκε ο πλωτήρας σε δέντρο με συνέπεια να αποκολληθεί από το δεξί φτερό. Το Canadair εμφάνισε απώλεια στήριξης, πήρε κλίση και κατέπεσε λίγα μέτρα μακριά και ανεφλέγη.

Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με την απώλεια ζωής των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στην Εύβοια:

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη.

Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Συλλυπητήρια από την Κ. Σακελλαροπούλου

Τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των δύο πιλότων, τους οποίους χαρακτηρίζει «ιπτάμενους ήρωες» αποστέλλει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της, τονίζει ότι οι δύο πιλότοι «αψηφώντας τις τις αντίξοες συνθήκες, θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους».

Η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

“Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη μάχη κατά της φωτιάς. Δύο ιπτάμενοι ήρωες, ανάμεσα στους εκατοντάδες άλλους που παλεύουν μέρες τώρα με την πύρινη λαίλαπα.

Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους. Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους.”

Μητσοτάκης: Θρηνούμε σήμερα

Δήλωση για την απώλεια των δύο πιλότων του Καναντέρ έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη θλίψη του για τον χαμό τους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο πιλότοι έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας άλλες ζωές, υπογραμμίζοντας ότι «τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης», πρόσθεσε.