Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και τα εμβόλια αναφέρθηκαν δύο εξέχοντες επιστήμονες, συμφωνώντας ότι υπάρχει μεγάλη έξαρση σε τουριστικούς προορισμούς και ότι πρέπει να προσέχουν όσοι γυρίζουν από διακοπές.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου σε συνέντευξη στο Mega σημείωσε ότι η εικόνα του κορωνοϊού όπως διαμορφώνεται σήμερα, δυστυχώς, είναι στους 50 θανάτους την ημέρα και προέτρεψε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση του εμβολιασμού, καθώς τους προστατεύει από την σοβαρή νόσηση σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν θα πρέπει να αμελείται η χρήση μάσκας και η self test, προς γρήγορη διάγνωση σε περίπτωση που κάποιος νοσεί. Ειδικά, οι νέοι άνθρωποι που επιστρέφουν από τις διακοπές – με τα νησιά να βράζουν από κρούσματα – θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχονται και να αποφεύγουν για ένα διάστημα ασφαλείας τις κοινωνικές συναναστροφές με άτομα της τρίτης ηλικίας.

Πότε έρχονται τα νέα εμβόλια

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας ανέφερε: «Περιμένουμε νέα εμβόλια, περίπου τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, που θα είναι πιο αποτελεσματικά.

Έως τότε καλό είναι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση και ειδικά όσα άτομα είναι πάνω από 60 ετών να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».

«Εισαγόμενη» η καλοκαιρινή γρίπη

Η κ. Ψαλτοπούλου σημείωσε επίσης ότι στα νησιά παρατηρείται μία ιδιαίτερη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων της κοινής γρίπης, ειδικά της γρίπης Α, λόγω της μετακίνησης των ταξιδιωτών και των τουριστών που οδηγούν την κατάσταση σε συνθήκες έξαρσης.

Ευλογιά των πιθήκων – 40 κρούσματα στην χώρα μας

Σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι «πάνω από 27.000 κρούσματα έχουν σημειωθεί παγκοσμίως και 40 στην χώρα μας».

«Κατά συντριπτική πλειοψηφία κρουσμάτων δεν οδηγεί σε θάνατο, αλλά καλό είναι να διαγνωστεί αμέσως. Όποιο έχει πυρετό και δερματικά εξανθήματα καλό είναι να επικοινωνήσει με το δερματολόγο του» συμβούλευσε.

Στυλιανός Λουκίδης: Πιθανή νέα παραλλαγή πιο εξασθενημένη

«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα -κι όχι μόνο στους τουριστικούς προορισμούς- ο Στυλιανός Λουκίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε ότι, «είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συμβίωση με την πανδημία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, εκτίμησε ότι, «μπορεί να είναι πιο εξασθενημένη», αφού είπε, «η νόσος έχει πλέον διαφορετικό περιβάλλον ανάπτυξης, δίνονται τα αντιικά και μονοκλωνικά».

Όσο αφορά στο νέο εμβόλιο που αναμένεται τον Οκτώβριο, σημείωσε πως, «φιλοσοφία τους είναι να καλύψουν τη μετάλλαξη Όμικρον και το ερώτημα τίθεται στο αν θα καλύπτει τις 1 και 2 ή αν θα βάλουν και την 4-5».

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά θα έχουν λυθεί μέχρι τότε», συμπλήρωσε καταλήγοντας με το ότι, «είναι σωστή η οδηγία εμβολιασμού 4ης δόσης στους άνω των 60 και κυρίως εκείνους με υποκείμενα νοσήματα».