«Δεν οραματιζόμαστε την Ελλάδα απλά ως μία χώρα που είναι ανταγωνιστική σε επίπεδο υπηρεσιών. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και στον κλάδο της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας, και θεωρώ κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μεταξύ στελεχών της Enterprise Greece και της εταιρείας Next.e.GΟ για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

H επένδυση της Γερμανικής εταιρείας Next e.GO σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν τα κυβερνητικά στελέχη προβλέπει εισροή κεφαλαίων πάνω από 100 εκατ. ευρώ, 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.500 έμμεσες και παραγωγική δυναμικότητα έως και  30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα το χρόνο.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά ευχαρίστησε τα στελέχη της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην χώρα μας. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:

«Το εργοστάσιο συναρμολόγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί περαιτέρω στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη ενώ παράλληλα να αποτελέσει και ένα λαμπρό παράδειγμα που είναι ικανό να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις από τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογους επιστήμονες και ειδικά καταρτισμένο προσωπικό που μπορούν να υποστηρίξουν την επένδυση που θα δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και περίπου 5.500 έμμεσες.»

Θα λειτουργήσει με εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό

Ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Υπουργείο Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει και σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσα στους επόμενους 3 με 6 μήνες θα ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου με στόχο μέσα στους επόμενους 24 μήνες να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί. Η παραγωγή θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και θα υιοθετηθούν τα αυστηρά γερμανικά πρότυπα που εφαρμόζονται στο εργοστάσιο παραγωγής στη Γερμανία.

Το εργοστάσιο θα λειτουργήσει με εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό και τα στελέχη θα εκπαιδευτούν στο εργοστάσιο παραγωγής στη Γερμανία. Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη των μεγάλων εταιρειών. Μια νέα προοπτική ανοίγεται για την χώρα μας με την συμφωνία αυτή.

Η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης, εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να απασχολεί 1.000 υπαλλήλους αρχικά. To Enterprise Greece αναδεικνύει και με αυτή την συμφωνία, την πολιτική αξία της μεταρρύθμισης που ενδυνάμωσε την Οικονομική Διπλωματία. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για την υλοποίηση της, αλλά και για την διευκόλυνση και άλλων επιχειρηματικών προοπτικών που αναζωπυρώνουν τον κλάδο της Βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας.»

Υψηλή τεχνολογία με σύνδεση 5G

Ο CEO της Next.e.GO Mobile SE κ. Ulrich Hermann επισήμανε ότι:

«Τα προϊόντα της εταιρείας Next.e.GO Mobile διακρίνονται για τις τεχνολογικές τους καινοτομίες αλλά και την υψηλή τεχνολογία που διαθέτουν, όπως η σύνδεση 5G, παρέχοντάς τους ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων ανταγωνιστικών μοντέλων.

Το μοντέλα μας απευθύνονται σε όλους τους καταναλωτές καθώς θα είναι προσιτά για να αποκτήσουν. Επίσης είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επιλέξαμε την Ελλάδα για την επένδυσή μας.

Ο σχεδιασμός και τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας παραγωγής 4.0 της e.GO Life από τη μία και τα ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα συνεργασίας που προάγει από την άλλη προσφέρουν στην Next.e. Go SE τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την αστική μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Η πολιτική επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης για carbon-free mobility ανταποκρίνεται τέλεια στην αποστολή μας στο Next.e.GO SE. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή τη συνεργασία επιτυχημένη και ανυπομονούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.»

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Εγώ προσωπικά έχω επιλέξει ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το εργοστάσιο συναρμολόγησης στην Ελλάδα θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες καταναλωτές να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή. Όταν ξεκινήσετε την παραγωγή να γνωρίζετε ότι θα έχετε μια φιλικά κυβέρνηση δίπλα σας.»

Η επένδυση από την γερμανική εταιρεία προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο και περίπου 5.500 έμμεσες θέσεις στο ευρύτερο υποστηρικτικό σύστημα που θα προμηθεύουν το εργοστάσιο.

Μάλιστα το προσωπικό που θα προσληφθεί θα καταρτίζεται συχνά στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Aachen της Γερμανίας.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο.

Πέραν των παραπάνω το σχέδιο της επένδυσης προβλέπει και την ίδρυση ενός Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Πάντως δεν αναφέρθηκε η περιοχή στην οποία πρόκειται να αναπτυχθεί η επένδηση.