Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού ετοιμάζεται για μια…

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού ετοιμάζεται για μια μοναδική συναυλία – αφιέρωμα στον ίδιο σήμερα (05/10) στο Ηρώδειο, με τίτλο «Ταξίδι στον Ήχο και τον Χρόνο».

Τραγούδια – ορόσημα θα ακουστούν και θα σφραγίσουν για άλλη μια φορά ψυχές και ιστορία καθώς από τους πρώτους εμβληματικούς και καταξιωμένους στον χρόνο κύκλους τραγουδιών, τα «Γράμματα στον Μακρυγιάννη» 1979 (στίχοι Μ. Ελευθερίου, Μιχ. Μπουρμπούλη), και τα «Λαϊκά Προάστια» 1980 (στίχοι Μ. Μπουρμπούλη), που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία πέραν της καλλιτεχνικής, ο συνθέτης προχωρά τα επόμενα βήματά του εμπλουτίζοντας με περισσότερα έντεχνα στοιχεία την μουσική του, αφού ανοίγεται πια σε συμφωνική ορχήστρα, επαγγελματική χορωδία, λυρικούς τραγουδιστές κλπ.

Στο κλίμα αυτό καταθέτει έργα όπως οι «Προσανατολισμοί»του Οδυσσέα Ελύτη, οι «Ωδαί» του Ανδρέα Κάλβου, οι «Αργοναύτες» σε ποίηση Γ. Σεφέρη, Ν. Γκάτσου, Μ. Ελευθερίου, τα «Εαρινά Τραγούδια», ο «Φιλόπατρις», μουσική για αρχαίο δράμα κ.ά.

Ερωτεύτηκε με την ποίηση και άντλησε με ευγένεια και αισθητική ήχους από την ελληνική μουσική παράδοση, συστήνοντας ένα διαχρονικό μουσικό έργο.Σε αυτή λοιπόν, τη μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο θα συναντηθούν η παλαιότερη και η νεότερη γενιά ερμηνευτών.

Ο κλασσικός Μανώλης Μητσιάς θα ανταμώσει δύο ερμηνεύτριες της νεότερης γενιάς, την Νατάσσα Μποφίλιου και την Παυλίνα Βουλγαράκη, όπου μαζί με την θαυμάσια χορωδία «Μελωδοί», που διευθύνει ο Γιώργος Ζιάκας, θα μας ταξιδέψουν σε τραγούδια που σφράγισαν μία ολόκληρη εποχή, που συγκίνησαν και συγκινούν ακόμη τους παλιότερους και τους νεότερους φίλους της μουσικής του.

 • Ο Μανώλης Μητσιάς, φίλος, συνοδοιπόρος και στενός συνεργάτης του, «συναντήθηκε» καλλιτεχνικά για πρώτη φορά με τον Ηλία Ανδριόπουλο στο Ηρώδειο το 1995 όπου ερμήνευσε τους «Αργοναύτες» με την Νένα Βενετσάνου.

Είκοσι οκτώ χρόνια μετά θα ερμηνεύσει το ίδιο έργο, στον ίδιο συμβολικά εμβληματικό χώρο του Ηρωδείου.

 • Η Νατάσσα Μποφίλιου, που καταφέρνει να ενώνεται με το κοινό και τη σκηνή με τη μια δυναμική, καθαρή, στέρεη, βαθιά εκφραστική και δωρικά λυρική φωνή που εξέφρασε με πάθος τη νέα γενιά, καταξιωμένη πλέον στο ελληνικό κοινό.
 • Η Παυλίνα Βουλγαράκη, εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς που εκφράζει πολύ τρυφερά κάθε υπαρξιακή αγωνία του σήμερα και μεταφέρει την εκφραστική της δύναμη σε ένα διαφορετικό ύφος διαχρονικών τραγουδιών.
 • Η κορυφαία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη διαβάζει μοναδικά ποίηση Σεφέρη και Γκάτσου.

Θα παρουσιαστούν τα έργα:

 • «Γράµµατα στον Μακρυγιάννη» και «Λαϊκά Προάστια».

Δύο ιστορικοί κύκλοι τραγουδιών, που αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται ακόμα.

Χαρακτηρίζουν έντονα το καλλιτεχνικό του στίγμα, μέσα στην συνθετική του πορεία, ενώ παράλληλα αποτυπώνουν μία εποχή φορτισμένη με πλούσια συναισθήματα και διανθισμένη με ευγενικά οράματα.

Ο πρώτος κύκλος περιστρέφεται γύρω από την μορφή του Μακρυγιάννη με σύγχρονες αναφορές, ενώ ο δεύτερος καταγράφει εικόνες και εξυμνεί μνήμες των λαϊκών προαστίων περασμένων εποχών, γνήσιες και αυθεντικές, που εξακολουθούν να συγκινούν και να κινητοποιούν τα πιο λεπτά μας συναισθήματα.

Τα «Λαϊκά Προάστια» ερμήνευσε ανεπανάληπτα η κορυφαία Σωτηρία Μπέλλου στα 1980.

 • «Αργοναύτες». Πρόκειται για µία ελεγεία που θεμελιώνεται μουσικά στους εξαίσιους στίχους του Γ. Σεφέρη, του Ν. Γκάτσου και του Μ. Ελευθερίου.

Κυκλοφόρησαν το 1998 ερμηνευμένοι υπέροχα από τον Μανώλη Μητσιά και τη Νένα Βενετσάνου.

Ένα έργο που περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη Σεφερική αντίληψη για το ταξίδι και την περιπέτεια.

Καθοριστικό ρόλο μέσα στον «άξονα Σεφέρη» κρατάει το αφιερωμένο σε αυτόν ποίημα του Νίκου Γκάτσου, «Τραγούδι του παλιού καιρού» το οποίο γράφτηκε το 1963 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά μελοποιημένο στη δισκογραφία.

Το έργο ολοκληρώνεται με τους θαυμάσιους στίχους του Μάνου Ελευθερίου, οι οποίοι κινούνται και αυτοί στο ελεγειακό κλίμα των Αργοναυτών.

Μετά το λυρικό πρώτο μέρος της συναυλίας, στο δεύτερο μέρος ο Ηλίας Ανδριόπουλος θα διευθύνει μετά από πολλά χρόνια τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» και τα «Λαϊκά Προάστια».

Συμμετέχουν τρεις σπουδαίοι σολίστ:

 • Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο
 • Ηρακλής Ζάκκας, μαντολίνο-μπουζούκι
 • Αλέξανδρος Μποτίνης, βιολοντσέλο
 • Η χορωδία «Μελωδοί» σε διδασκαλία Γιώργου Ζιάκα
 • Ηχοληψία: Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης
 • Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης.

Πληροφορίες:

Παράσταση: Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων:

Κάτω Διάζωμα Διακεκριμένη Ζώνη: €60, Ζώνη A: €50, Ζώνη B: €40, Ζώνη Γ: €30

Άνω Διάζωμα Ζώνη Δ: €25, Ζώνη Ε: €20, Ζώνη ΣΤ: €15, Ζώνη Ζ: €10 (περιορισμένη ορατότητα)

Εκπτωτικά εισιτήρια Φοιτητές & άνω των 65 ετών / Ζώνη Ε: €15/ Ζώνη ΣΤ: €10 / άνεργοι με κάρτα ανεργίας Ζώνη Ε: €10 Ζώνη ΣΤ: €10

Τα εκπτωτικά εισιτήρια εκδίδονται σε περιορισμένο αριθμό, μέχρι την εξάντλησή τους.

Αγορά εισιτηρίων ΑμεΑ με €5 στο τηλέφωνο 2107234567 (Δευτέρα-Παρασκευή: 10πμ-5μμ)

Προπώληση: http://www.ticketservices.gr/event/ilias-andriopoulos-herodeion/ .

Το άρθρο Ηλίας Ανδριόπουλος: Απόψε (5/10) η συναυλία-αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη στο Ηρώδειο-Ποιοι θα συμμετέχουν (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο mynews.gr.