Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
Αρχική Ελλάδα ΕΣΗΕΑ: Όχι στις αγωγές κατά δημοσιογράφων – Αποσκοπούν στην οικονομική τους εξόντωση...

ΕΣΗΕΑ: Όχι στις αγωγές κατά δημοσιογράφων – Αποσκοπούν στην οικονομική τους εξόντωση και φιμώνουν την ενημέρωση

Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της καταδικάζει την άσκηση αγωγών από πολιτικά πρόσωπα εναντίον δημοσιογράφων με αφορμή την απειλή, που διατύπωσε ο μέχρι πρόσφατα Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, αλλά και άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής. 

Οι αγωγές κατά των δημοσιογράφων αποσκοπούν στην οικονομική τους εξόντωση και έχουν ως αποτέλεσμα την φίμωση της ενημέρωσης, τονίζει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Καταδικάζουμε τις αγωγές κατά δημοσιογράφων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει με έμφαση και προς κάθε κατεύθυνση ότι η αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την κάθε εξουσία. Με στοιχεία και δεοντολογία.

Καταδικάζουμε τις αγωγές σε βάρος των συναδέλφων Θανάση Κουκάκη, Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου καθώς και κατά της ιστοσελίδας “Reporters United” και της «Εφημερίδας των Συντακτών» και συντασσόμαστε με το αίτημα της ΕΟΔ για την απόσυρσή τους.

Τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να δίνουν, δημόσια,  πειστικές απαντήσεις για όσα φέρνει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων και όχι να καταφεύγουν σε αγωγές. Έχουν κάθε δυνατότητα δημοσιοποίησης των θέσεων τους.

Κάθε πολίτης που θεωρεί ότι θίγεται έχει το δικαίωμα να καταφύγει στην δικαιοσύνη, η κατάθεση όμως αγωγών με στόχο την οικονομική  εξόντωση δημοσιογράφων βρίσκεται σε ευθεία ηθική σύγκρουση με την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιότητας.

Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει στη συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας δημοσιογράφων αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι από το φαινόμενο των  καταχρηστικών νομικών ενεργειών.

Οι στρατηγικές αγωγές με στόχο τη φίμωση της ενημέρωσης,  όπως περιγράφονται πλέον με τον διεθνή όρο SLAPPs, εξελίσσονται σε μάστιγα για την δημοσιογραφία.

Το επόμενο διάστημα η ΕΣΗΕΑ θα προτείνει δέσμη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.