Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
Αρχική Ελλάδα Εξορμήσεις σε Ξάνθη, Κοζάνη, Νάουσα, Πολύγυρο για το καρναβάλι – Οι εκδηλώσεις...

Εξορμήσεις σε Ξάνθη, Κοζάνη, Νάουσα, Πολύγυρο για το καρναβάλι – Οι εκδηλώσεις σε Αρετσού, Θέρμη και γύρω από την Θεσσαλονίκη

Κούλουμα στην παραλία Αρετσούς

Με ένα παραδοσιακό, διπλό γλέντι δίπλα στη θάλασσα θα γιορτάσει η Καλαμαριά τα
Κούλουμα, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου.

Ο Δήμος Καλαμαριάς περιμένει μικρούς και μεγάλους, την Καθαρά Δευτέρα στην πλαζ
Αρετσούς για να γλεντήσουν όλοι μαζί με τη συναυλία του μουσικού συνόλου ASMA,
αλλά και υπό τους ήχους της Ποντιακής Λύρας από τον δεξιοτέχνη Παναγιώτη
Κογκαλίδη.

Ο Δήμος Καλαμαριάς και η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Πολιτισμού, θα τιμήσουν, όμως, και το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού, μοιράζοντας δωρεάν 300
χαρταετούς που θα ταξιδέψουν ψηλά στον ουρανό. Ραντεβού στην πλαζ Αρετσούς στις 11 το πρωί.

Εκδηλώσεις στις δημοτικές κοινότητες για την Καθαρά Δευτέρα

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας, Δημοτικών Κοινοτήτων και Γειτονιών γιορτάζουν τα ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2024, με ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι γεμάτο χορό, μουσική, άφθονο κρασί και τα πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα.
Δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης είναι ευπρόσδεκτοι στις τέσσερις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την Καθαρά Δευτέρα.
Αναλυτικά:

Στη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού θα λάβει χώρα στον Κεδρηνό Λόφο (δάσος του Σέϊχ Σου – Πλ. Τσιάτρα) από τις 10:00 έως και τις 15:00, συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων και παραδοσιακών εδεσμάτων.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν τα χορευτικά συγκροτήματα: του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Οι φίλοι της Παράδοσης», το χορευτικό νέων καταφυγής Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, το χορευτικό ενηλίκων Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης και ο Λαογραφικός Όμιλος Παπάφη.

Στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θεατράκι του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους) από τις 11:00 μέχρι τις 15.00.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι Τούμπας με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα μας προσκαλεί στο Άλσος Νέας Ελβετίας από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 «να γίνουμε μια παρέα» για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα, με ζωντανή μουσική, χορό, κρασί και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας τα κούλουμα θα εορταστούν στην αυλή του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας από τις 11:00 έως και τις 15:00 με τη συμμετοχή χορευτικών σχημάτων των Συλλόγων της Τριανδρίας.

Επίκεντρο και πάλι η Ξάνθη με πλήθος εκδηλώσεων

 

Συρροή επισκεπτών αναμένεται στο Καρναβάλι της Ξάνθης , ενός θεσμού, που από το 1966 με αναβίωση λαϊκών αποκριάτικων εθίμων, ξεκίνησε την πορεία του, μετουσιώθηκε στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι και εξελίσσεται στο πέρασμα των δεκαετιών, επαναπροσδιορίζοντας συνεχώς και ανανεώνοντας αέναα τους κώδικες επικοινωνίας του.

Η συμμετοχική διαδικασία, που λειτουργικά εκφράζεται με τη δυναμική σύνθεση των τοπικών συλλόγων, που στηρίζουν και εγγυώνται το μέλλον του θεσμού, οργανώνεται από τον Δήμο Ξάνθης που προσφέρει τα εχέγγυα της ρεαλιστικής υλοποίησης των δράσεων μέσα από υποδομές που συνεχώς ανανεώνονται.

 

Καρναβάλι Ξάνθης 2024: Αναλυτικά το επίσημο πρόγραμμα

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης ολοκλήρωσε έγκαιρα το πρόγραμμα του συνόλου των δράσεων, που κορυφώνονται με τη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση, την Κυριακή 17 Μαρτίου και καταλήγουν στη Σταυρούπολη, την Καθαρά Δευτέρα.