Ένα εντυπωσιακό το βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο ετοιμάστηκε (εν μέσω πανδημίας) ενόψει του εορτασμού του Προστάτη του Κλάδου Αρχαγγέλου Μιχάηλ, άρχισε από χθες να προβάλλεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΑ.

Παρουσιάζονται τα μαχητικά μας αεροσκάφη σε συνθήκες μάχης, σε ασκήσεις με αεροσκάφη συμμαχικών χωρών, σε αποστολές εναέριου εφοδιασμού, αλλά και εικόνα στο cockpit ενός μαχητικού με το “λοκάρισμα” εναέριου εισβολέα (την ώρα της αναχαιτίσεως). Εμφανίζονται τέλος μαχητικά σε αποστολές διώξεως βομβαρδισμού. Όταν τα F-16 και το Μιράζ έκαναν τη νύχτα μέρα.

 

Αλλά ίσως αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν για την Πολεμική Αεροπορία είναι ότι στην Καλαμάτα, στην 120 ΠΕΑ (Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος) υπηρετεί η υποσμηναγός (Ι) Ιωάννα Χρυσαυγή.

Είναι η πρώτη γυναίκα της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία είναι εκπαιδευτής, εκπαιδεύει, με τα Τ-6 «Δαίδαλος», πιλότους, όχι μόνον Ελληνες αλλά και Ιταλούς (στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες). Η υποσμηναγός Χρυσαυγή υπηρετούσε παλαιότερα στα Φάντομ (F-4) και ήταν η πρώτη ιπτάμενη Ελληνίδα αξιωματικός σε μαχητικό αεροσκάφος.