Παραδόθηκε στην κυκλοφορία μετά από τρία χρόνια και βρίσκεται πλέον στη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών η νέα Γέφυρα του Ευήνου ποταμού, αποκαθιστώντας πλέον τη σύνδεση μεταξύ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου στο ύψος του Ευηνοχωρίου, στην παλιά Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

Η νέα Γέφυρα του Ευήνου ποταμού έχει συνολικό μήκος 242,7 μέτρα και συνολικό πλάτος 13,5 μέτρα (συμπεριλαμβάνοντας και τα πεζοδρόμια), ενώ το κατάστρωμά της είναι πλάτους 7,5 μέτρων. Έχει κατασκευαστεί από την ΤΕΡΝΑ με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και έχοντας λάβει ειδική μέριμνα για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2021 η προϋπάρχουσα γέφυρα Ευήνου (που είχε κατασκευαστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1960) είχε υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω πλημμυρικών φαινομένων και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Συγκεκριμένα είχαν αποκαλυφθεί τα τεράστια τσιμεντένια θεμέλια, λόγω και των εκσκαφών για παραλαβή αμμοχάλικου, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Ιονίας οδού, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.

Στο ενδιάμεσο διάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας Γέφυρας Ευήνου, η κυκλοφορία διεξαγόταν μέσω προσωρινής διέλευσης εντός της κοίτης του ποταμού και διακόπτονταν όταν ανέβαινε η στάθμη των υδάτων του Ευήνου.

Εντυπωσιακή γέφυρα με συμπληρωματικά έργα

Η νέα Γέφυρα Ευήνου είναι εντυπωσιακή και χαρακτηρίζεται ως άρτια από τεχνικής πλευράς.

Αποτελεί μέρος ενός συνόλου έργων που πραγματοποιούνται στην περιοχή με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία και περιλαμβάνουν όλα τα αναγκαία υδραυλικά έργα προστασίας των βάθρων και της διευθέτησης του ποταμού, καθώς και τις εργασίες προσωρινής αποκατάστασης της οδικής σύνδεσης και διευθέτησης των πάσης φύσεως αγωγών και δικτύων επί της κατεστραμμένης γέφυρας.

Για την υδραυλική προστασία της γέφυρας από τη χειμαρρώδη λειτουργία του ποταμού, γίνονται παρεμβάσεις στις όχθες και την κοίτη σε μήκος 580 μέτρων ανάντη και 500 μέτρα κατάντη, με προστατευτικά αναχώματα και καθοδηγητικούς τοίχους από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ σε απόσταση 250 μέτρων κατάντη κατασκευάζεται αναβαθμός μήκους 242 μέτρων και ύψους 6 μέτρων για τη δημιουργία λεκάνης ηρεμίας και ελέγχου των νερών προς αντιμετώπιση των φαινομένων ακραίων καιρικών συνθηκών.

Δεν παρέστησαν οι αρχές του Μεσολογγίου

Με την κατασκευή της νέας γέφυρας, που εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου και του Ευηνοχωρίου, όπως και άλλων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας θα έχουν πλέον πρόσβαση προς τον Γαλατά και το Κρυονέρι, όπου λειτουργούν τουριστικές εγκαταστάσεις και αναμένεται μεγάλη κίνηση το καλοκαίρι.

Στα εγκαίνια δεν παρέστησαν ο δήμαρχος και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών του Μεσολογγίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφ ενός μεν για την κατάργηση του πρωτοδικείου Μεσολογγίου και αφ ετέρου για το γεγονός ότι ο Γαλατάς και το Κρυονέρι έχουν ενταχθεί στο δήμο Ναυπάκτου, ενώ απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την Ιερή Πόλη, που είναι  και πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας.