“Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος”.-

Άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Θέλω να ξεκινήσω με ένα δυσάρεστο ζήτημα, με αποτρόπαια περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Τις μέρες αυτές, λίγο μετά τα όσα αποτρόπαια αποκαλύφθηκαν στην υπόθεση του Κολωνού, η κοινωνία μας συγκλονίζεται από νέες καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών. Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών αυτών και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Δεν χρειάζεται ούτε αδιαφορία, ούτε και κωλυσιεργία, αλλά ούτε και βιαστικές κινήσεις και συμπεράσματα. Γιατί ό,τι απόφαση κι αν ληφθεί, αυτή θα αφορά τα παιδιά», επισήμανε.

«Οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη»

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και, εφόσον υπάρξει εγκληματική πράξη, οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Υπογράμμισε πως ο νόμος ισχύει για όλους και οι Αρχές λειτουργούν χωρίς να επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε κανέναν.

Τόνισε ότι πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και πως η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στη δομή, στην Κιβωτό.

«Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής όποια εξέλιξη κι αν έχει η υπόθεση αυτή, που μας έχει ευαισθητοποιήσει όλους».

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη, της υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου και του γενικού γραμματέα κ. Σταμάτη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού.

«Η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά, και γι’ αυτό η εξέλιξη αυτή είναι επιβεβλημένη», τόνισε.

Επεσήμανε, δε, πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη στη διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο.

Εξήγησε ότι παρατηρείται και στην Ελλάδα και διεθνώς στον χώρο της επιμέλειας των ανηλίκων η δραστηριοποίηση εθελοντικών οργανώσεων. Πολλές έχουν μακροχρόνια ιστορία και έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές και έχουν αποτρέψει ανθρώπινες τραγωδίες.

Ανέφερε ότι διεθνώς καλύτερη πρακτική θεωρείται η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας, η κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς μέτρα και ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας και ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες.