Σε θλίψη έχει βυθιστεί η οικογένεια του 40χρονου επισμηναγού και η Πολεμική Αεροπορία μετά την πτώση εκπαιδευτικού αεροσκάφους στην Καλαμάτα, λίγο καιρό αφότου επρόκειτο να αποσυρθεί.

Ήταν η τελευταία πτήση του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών, που απέβη μοιραία, καθώς ο πιλότος επρόκειτο να αλλάξει τομέα και θα έφευγε για διακοπές αυτές τις μέρες.

Σήμερα την μοιραία πτήση παρακολουθούσαν η σύζυγος και τα δύο παιδιά του επισμηναγού, τους οποίους θέλησε να έχει κοντά του στην τελευταία του πτήση με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, που θα αποσυρθούν σε λίγους μήνες από την ενεργό δράση.

Θα πήγαινε διακοπές με την οικογένεια

Συντετριμμένη η αδελφή του επισμηναγού, μίλησε στο «Live News», αναφέροντας ότι η οικογένεια θα έφευγε για διακοπές.

«Ήταν στο (αεροδρόμιο) η σύζυγός του και τα παιδιά. Ήταν η τελευταία πτήση για να φύγει διακοπές με την οικογένειά του. Θα έφευγε απλά για Κρήτη, επειδή είναι από εκεί η σύζυγός του, να περάσουν Πρωτοχρονιά. Είχε νομίζω πάνω από τρεις χιλιάδες ώρες πτήσης. Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί», είπε.

«Έφυγε ο άγγελός μου, έφυγε το παιδί μου. Ήταν άδικο να γίνει έτσι… ήταν πολύ άδικο. Πολύ νέος άνθρωπος. Ένα πολύ νέο παλικάρι που, δυστυχώς, έφυγε πολύ άδοξα. Έχει δύο μικρά παιδάκια», πρόσθεσε η αδελφή του επισμηναγού.

Η πτώση του αεροσκάφους 500 μέτρα μετά την απογείωση

Το διθέσιο αεροσκάφος Τ-2 ξεκίνησε από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος και κατέπεσε μόλις 500 μέτρα μετά την απογείωσή του, κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, στην περιοχή του Άρι, κοντά στη Μικρομάνη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από την πτώση του αεροσκάφους ακούστηκαν εκρήξεις και όλα δείχνουν ότι ο πιλότος δεν πρόλαβε να πατήσει το κουμπί εκτίναξης. Μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν ισχυρό κρότο, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν το αεροπλάνο να πήρε φωτιά.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τον θάνατο του επισμηναγού

«Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών».

Τι είναι τα γερασμένα αεροσκάφη Τ2 Buckeye

Το αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή της Καλαμάτας πρόκειται για μοντέλο T2 Buckeye, ένα Αμερικάνικης κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το μοναδικό εκπαιδευτικό jet το οποίο χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία για την εκπαίδευση των Ικάρων και των νέων ανθυποσμηναγών.

Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.

Τα εν λόγω αεροσκάφη ήρθαν για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα πλέον Τ-2Ε Buckeye τα οποία έγραψαν ιστορία στην εκπαίδευση των Ελλήνων Ικάρων για σχεδόν πενήντα χρόνια καθώς αποτελούν τα κύρια εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας.